logo tobb logo tobbetu

Türkiye’ye Gelen ve Türkiye’den Giden Doğrudan Yatırımlardaki Gelişmeler - Temmuz 2019 Türkiye’de Azeri Yatırımların Payı Arttı
Haber resmi
23/07/2019 - Okunma sayısı: 3950

 

 

Uluslararası Para Fonunun (IMF) üye ülkelerine yol gösterici olarak hazırladığı “Ödemeler Dengesi ve Uluslararası Yatırım Pozisyonu El Kitabı” temel alınarak hazırlanan Ödemeler Dengesi İstatistikleri her ay düzenli olarak ve iki önceki aya referans vererek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanmaktadır. Türkiye’ye Gelen ve Türkiye’den Giden Doğrudan Yatırımlardaki Gelişmeler bülteni ise ödemeler dengesi istatistikleri baz alınarak hazırlanmaktadır. Mayıs 2019 itibarıyla;

  • Aylık verilere göre, doğrudan yatırımların net değeri giriş yönünde olmuştur. Bir önceki yılın aynı ayına göre net doğrudan yatırımlar 51 milyon dolar azalmış ve 204 milyon dolarlık giriş gerçekleşmiştir.
  • 12-aylık kümülatif verilere göre Türkiye’den giden yatırımlar bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,23 artmış (neredeyse sabit kalmış) ve Türkiye’ye gelen yatırımlar ise %29,3 oranında artmıştır. Gelen yatırımlardaki artışın giden yatırımlardakinden fazla olması, ODI/FDI oranının azalmasını sağlamıştır. Mayıs 2019 verileri Nisan 2019 verileriyle karşılaştırıldığında ise bunun aksi yönde bir hareket olduğu görülmektedir. Giden yatırımlardaki artış, gelen yatırımlardaki artışın üzerinde olduğu için ODI/FDI oranı 1,3 yüzde puan artmıştır.
  • Mayıs 2019’da Türkiye’den giden yatırımların “mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler” sektöründe yoğunlaştığı görülmektedir. Yurt içindeki yerleşiklerin yurt dışında yaptıkları 625 milyon dolarlık toplam sermaye yatırımlarının 238 milyon doları bu sektörde gerçekleşmiştir. Söz konusu yatırımların %88’i Avrupa ülkelerine gitmiştir. Avrupa’da ise 386 milyon dolarlık yatırım ile Hollanda’nın öne çıktığı görülmektedir. Ocak-Mayıs 2019 kümülatif verilerine göre de Hollanda, %47,5’lik payı ile ilk sıradadır.
  • Mayıs 2019’da Türkiye’ye gelen sermaye yatırımlarının dörtte biri “inşaat” sektöründe gerçekleşmiştir. Yurt dışındaki yerleşiklerin Türkiye’ye yaptıkları 409 milyon dolarlık sermaye yatırımının %86’sı Avrupa ülkelerinden gelmiştir. Hollanda, gelen yatırımlarda da öne çıkan ülkedir. Ocak-Mayıs 2019 kümülatif verilerine göre ise İngiltere ve Azerbaycan’ın sırasıyla ilk ikide yer aldığı görülmektedir. Veriler, bu beş aylık dönemde, değişen miktarlarda olmakla birlikte İngiltere’den gelen yatırımların düzenli olduğunu, Azerbaycan’dan gelen yatırımların ise Mart 2019’da yoğunlaştığını göstermektedir.
Yüksek çözünürlüklü infografik için tıklayınız.
Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler