logo tobb logo tobbetu

Anayasa Mühendisliği ve Suriye Anayasa Yapım Süreci Politika Notu/ Dr. Levent Gönenç
Haber resmi
03/12/2019 - Okunma sayısı: 3526

 

 

Geçtiğimiz günlerde, Cenevre'de, Suriye'nin yeni anayasasını hazırlamak üzere “Anayasa Komitesi” toplandı. Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde yürütülen girişim; kimilerine göre Suriye tarihinde yeni bir sayfa açılması anlamına gelirken; kimilerine göre ise, sonu başından belli beyhude bir çabaydı. Daha çok başında olan bu anayasa yapım süreci için kapsamlı bir değerlendirme yapmak mümkün olmayabilir ancak bu aşamada dahi, görüşmelerin olası gidişatı hakkında bir takım öngörülerde bulunmak mümkün.

1. Suriye Anayasasını Kimler Yapıyor?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Aralık 2015'te aldığı 2254 sayılı karar ile Suriye'de iç savaşın sona erdirilmesi ve serbest-adil seçimlerin yapılması için bir yol haritası oluşturulması çağrısını yaptı. Bu bağlamda, BM öncülüğünde ve gözetiminde çalışacak bir “Anayasa Komitesi” kurulması düşüncesi ilk olarak Ocak 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen ''Suriye Ulusal Diyalog Kongresi''nde ve Rusya, İran ve Türkiye'nin vardığı mutabakat çerçevesinde gündeme geldi.

Komite ile ilgili çözülmesi gereken ilk sorun, Komite'de kimlerin yer alacağı sorunuydu. Uzun süren görüşmeler neticesinde Komite'de esas olarak üç grubun yer alması kararlaştırıldı. Buna göre, 150 üyesi bulunan ''Suriye Anayasa Komitesi''nde üyelikler şu üç grup arasında eşit olarak dağıtıldı: Suriye Hükümeti, muhalif güçler ve Suriye sivil toplumu.

 

Politika notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler