logo tobb logo tobbetu

Soykırım Sonrası Yeniden Doğan Ruanda “Ruanda’nın Yeniden Doğuşu” başlıklı toplantı Büyükelçi Williams Nkurunzia katılımıyla TEPAV’da gerçekleşti.
Haber resmi
16/12/2019 - Okunma sayısı: 3575

 

 

ANKARA – “Ruanda’nın Yeniden Doğuşu” başlıklı toplantı, Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve TEPAV tarafından 13 Aralık 2019, Cuma günü TEPAV Binası’nda düzenledi. Toplantıya, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, kamu kurumlarının temsilcileri, yabancı misyon temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Toplantı, TEPAV Ekonomik ve Siyasi Politikalar Merkez Direktörü Büyükelçi Murat Ersavcı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Ruanda’nın soykırım sürecini atlatma çalışmalarından bahseden Ersavcı, soykırım sonrası süreçte toparlanma aşamasına giren Ruanda’nın bu süreci başarı ile sürdürdüğünü ve bölgedeki gerginliklerin tekrar yaşanmaması için adaleti sağladığını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmasının ardından, İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar’ın “Tutsi’ye Karşı Soykırımın Ötesinde Ruanda: İnsanlık İçin Bir Ders” konulu sunumuyla devam etti. Aybar konuşmasına Ruanda’nın ekonomik kalkınma sürecinden söz ederek başladı. Ruanda’nın Dünya’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu işaret eden Aybar, bu performansın arka planında politik istikrar ve başarılı ekonomi politikalarının yer aldığını belirtti. Ruanda’nın geçmişine bakıldığı zaman, sömürgeciliğin derin bir iz bıraktığını, Böl-Yönet politikalarının bıraktığı etkilerle, ekonomik çöküşün birleşmesinin de soykırıma yol açtığını ifade etti. Bugün, Ruanda’nın ekonomik olarak yükselişindeki en önemli payın IMF ve Dünya Bankası gibi kurumların söylediğini değil, kendi ulusal ekonomi politikalarının uygulamasının olduğunu ifade etti. Aybar konuşmasını Ruanda’nın ekonomik ve sosyal olarak doğru yolda olduğunu ve kendi geleceğini kendi eline aldığını söyleyerek tamamladı.

Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar’ın konuşmasının ardından, Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunzia “Ruanda’nın Yeniden Doğuşu” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Ruanda’nın 1994 yılında yaşanan soykırım sonrasında toparlanma sürecinde yaşananları anlatan Büyükelçi Nkurunzia, sürecin başında hemen hemen herkesin Ruanda için artık bitmiş bir ülke dediğini, bugün ise Ruanda’nın derecelendirme kuruluşları tarafından yedinci en verimli devlet seçildiğini ifade etti. Bu yılın sonunda %11’lik bir büyüme beklediklerini belirten Büyükelçi, Ruanda’nın yalnızca ekonomik olarak değil sosyal olarak da gelişme kaydettiğini vurguladı. Dünya’daki en yüksek kadın oranına sahip parlamentonun Ruanda’da olduğunu belirtilirken, KOBİ ve Adalet Bakanlığında çalışanların neredeyse %50’sinin de kadın olduğunu ifade etti. Soykırım sonrası Ruanda temalı kısa bir video gösterimiyle devam edilen sunumda, Ruanda’nın bu zorlu süreci üç ana yolla aştığını vurguladı. Bu yolların sırasıyla; birlik olmak, hesap verilebilirlik ve büyük düşünmenin olduğunu belirtti. Özellikle soykırım sonrası adaletin sağlanması sürecinde zorluklar yaşandığını söyleyen Büyükelçi Nkurunzia, intikam arayarak çözüm bulunamayacağını, tek çözüm yolunun bir olarak adaleti sağlamak olduğunu ve bunun ancak ülkenin üreteceği politikalarla yapılabileceğinden bahsetti. Bu düşüncesini, dışarıdan yardım alarak bağımsızca gelişebilen bir ülke olmadığını söyleyerek destekledi ve tam bağımsızlık için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler