logo tobb logo tobbetu

Türkiye ve Avrupa’nın Perakende Güven Endeksi’nde COVID-19 Etkisi Değerlendirme Notu/ Aycan Kulaksız Hacıbebekoğlu, Merve Dündar
Haber resmi
05/04/2020 - Okunma sayısı: 3111

 

 

COVID-19 salgını tüm dünyayı etkisine alırken birçok sektör de salgından ekonomik olarak etkilendi. Perakende sektörüne bakıldığında bu sektörde faaliyet gösteren birçok işyerinin zorunlu ya da tedbir amacıyla geçici olarak kapanması, sektör için tedarik, satış ve istihdam konuları önemli sorun haline getirirken, birçok ekonomik göstergede olduğu gibi perakendecilerin geçmiş durumunu, mevcut durumunu ve gelecek beklentilerini kapsayan perakende güven endeksinde de COVID-19 küresel salgınının olumsuz etkisi görüldü. Mart 2020’de, Avrupa ülkelerine bakıldığında Sırbistan, Slovakya Danimarka ve Makedonya dışında kalan tüm ülkelerde Şubat 2020’ye göre perakende güveni azaldı. Perakende güven endeksinin yanı sıra alt bileşenler de COVID-19 salgınının etkisini yansıtmaktadır. Gelecek 3 ayda tedarikçilerden sipariş, satış ve istihdam beklentisi göstergelerinin ülkelerde azaldığı dikkat çekmektedir.

COVID-19 salgınının perakende güven etkisini daha detaylı incelemek adına 4 Nisan 2020 itibariyle COVID-19 vaka sayısı en fazla olan ilk beş Avrupa ülkesi olan İspanya, İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere ile Türkiye’nin endeks ve endeksin alt bileşenlerini oluşturan soruların endeks değerlerinin değişimi karşılaştırıldı.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler