logo tobb logo tobbetu

5 Haziran haftasında 19,3 milyar TL harcama yapıldı, harcamaların %27’si internet üzerinden COVID-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi - 17 Haziran 2020
Haber resmi
17/06/2020 - Okunma sayısı: 4234

 

Tüketim eğilimlerini arz ve talep ekseninde çeşitli veriler üzerinden takip etmek mümkün ancak içerisinde bulunduğumuz süreçte, verileri mümkün oldukça anlık takip edebilmek önem arz ediyor. Bu kapsamda TCMB Banka Kartı ve Kredi Kartı Harcama Tutarları haftalık verisi tüketici harcamalarının takibine olanak sağlıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Kart Monitör araştırması 2017 verilerine göre 10 kişiden 7’si ödemelerinde kredi kartını tercih ediyor ve COVID-19 nedeniyle birçok kişinin ödemelerinde özellikle kredi kartını tercih ettiği biliniyor.

Bu bülten kapsamında, COVID-19’un tüketici harcamaları açısından yarattığı etkiyi takip edebilmek amacıyla, TCMB Banka Kartı ve Kredi Kartı Harcama Tutarları verisi incelenmektedir. “COVID-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi Bülteninde”, harcama kalemlerine göre tüketicilerin haftalık ve aylık banka kartı/kredi kartı harcaması ve haftalık/yıllık değişimleri ele alınmaktadır.

5 Haziran haftasında harcamalar, haftalık %35 arttı; turizme yönelik harcamalar başı çekiyor

5 Haziran haftasında banka kartı ve kredi kartı kullanılarak 19,3 milyar TL tutarında harcama yapıldı. Bir önceki haftaya kıyasla harcama tutarı 5 milyar TL (yüzde 35) arttı. İşlem adedi ise yüzde 35 artarak 104 milyon oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine (15 Mart – 7 Haziran 2019) göre kıyaslandığında 13 Mart – 5 Haziran 2020’de yapılan harcamaların tutarı yüzde 7, işlem adedi ise yüzde 17 azaldı.

8 hafta boyunca hafta sonları ve resmi tatil günlerinde yapılan sokağa çıkma yasaklarının sona ermesi ve 1 Haziran itibariyle başlayan normalleşme sürecinin etkisiyle banka ve kredi kartı ile yapılan harcamaların tutarı 5 Haziran haftasında yeniden 2019 yılı (7 Haziran haftası) seviyesinin üzerine çıkmış oldu. Şehirlerarası ulaşım kısıtlamasının tamamen kalkması, lokantaların tedbirlere uymak koşuluyla yeniden hizmet vermeye başlaması ve nikâh/düğün salonlarının açılış tarihinin netleşmesinin etkisiyle turizm ve yemek, kuyumculuk gibi harcamalarda yüksek oranda artış görüldü.

Banka kartı ve kredi kartı ile yapılan harcama tutarının aylara göre haftalık, aylık ve yıllık değişimleri, %, Mart – Haziran 2020

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler