logo tobb logo tobbetu

Perakende güveni, Mayıs’taki toparlanmanın ardından Haziran’da tekrar düştü TEPAV Perakende Güven Endeksinin 126. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
03/07/2020 - Okunma sayısı: 3930

 

 

COVID-19 etkisiyle nisan ayında düşüşe geçen ve işyerlerinin açılmasıyla mayıs ayında bir önceki aya kıyasla toparlanma yaşayan perakende güveni haziran ayında tekrar azaldı. TEPE, Haziran 2020’de bir önceki aya göre 4,3 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9,7 puan azaldı. Perakende güveninin geçen aya kıyasla azalışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki kötüleşme etkili oldu. Haziran ayında yapılan TEPE anketi kapsamında perakendecilerin yüzde 75’i geçtiğimiz 3 ayda işlerinin azaldığını, yüzde 38’i ise önümüzdeki 3 ayda işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü, haziran ayında da perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Perakende güveninde Türkiye, geçen yıla göre AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Konya’da perakende güveni Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi

Haziran ayında -4,6 puan değerini alan KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puan, bir önceki aya göre ise 4,2 puan arttı. Konya perakendesi, haziran ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi performans sergiledi.

Perakendecilerin yüzde 24’ü işlerine tamamen ara verdi

TEPE Nisan ayı anketi kapsamında perakendecilerin yüzde 22’si Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerden dolayı faaliyetlerine tamamen ara verdiğini belirtmişti. Haziran ayı anketinde ise bu oran yüzde 24’e yükseldi. Faaliyetlerine tamamen ara veren sektörlerin başında diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.), motorlu taşıtlar, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörleri gelmektedir. Faaliyetlere tamamen ara verilen sürenin ortalaması ise yaklaşık 9 haftadır.

 

 

Yüksek çözünürlüklü infografik için tıklayınız.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler