logo tobb logo tobbetu

Haziran ayında 80,8 milyar TL harcama yapıldı, harcamaların %24’ü internet üzerinden COVID-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi Bülteni'nin 12. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
06/07/2020 - Okunma sayısı: 4073

 

Tüketim eğilimlerini arz ve talep ekseninde çeşitli veriler üzerinden takip etmek mümkün ancak içerisinde bulunduğumuz süreçte, verileri mümkün oldukça anlık takip edebilmek önem arz ediyor. Bu kapsamda TCMB Banka Kartı ve Kredi Kartı Harcama Tutarları haftalık verisi tüketici harcamalarının takibine olanak sağlıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Kart Monitör araştırması 2017 verilerine göre 10 kişiden 7’si ödemelerinde kredi kartını tercih ediyor ve COVID-19 nedeniyle birçok kişinin ödemelerinde özellikle kredi kartını tercih ettiği biliniyor.

Bu bülten kapsamında, COVID-19’un tüketici harcamaları açısından yarattığı etkiyi takip edebilmek amacıyla, TCMB Banka Kartı ve Kredi Kartı Harcama Tutarları verisi incelenmektedir. “COVID-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi Bülteninde”, harcama kalemlerine göre tüketicilerin haftalık ve aylık banka kartı/kredi kartı harcaması ve haftalık/yıllık değişimleri ele alınmaktadır.

Haziran ayında toplam harcamalar yüzde 10, internet üzerinden yapılan harcamalar yüzde 45 arttı

26 Haziran haftasında banka kartı ve kredi kartı kullanılarak 20,1 milyar TL tutarında harcama yapıldı. Bir önceki haftaya kıyasla harcama tutarı 1,1 milyar TL (yüzde 5) azaldı. İşlem adedi ise yüzde 4 azalarak 120 milyon oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine (15 Mart – 28 Haziran 2019) göre kıyaslandığında 13 Mart – 26 Haziran 2020’de yapılan harcamaların tutarı yüzde 5, işlem adedi ise yüzde 14 azaldı.

Banka kartı ve kredi kartı ile yapılan harcama tutarının aylara göre aylık ve yıllık değişimleri, %, Mart – Haziran 2020

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler