logo tobb logo tobbetu

Dünyanın en büyük ticaret anlaşması imzalandı TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran “RCEP Anlaşması” ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.
Haber resmi
20/11/2020 - Okunma sayısı: 2196

 

 

ANKARA - Afşin Yurdakul moderatörlüğünde, Vakfımız Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Emekli Büyükelçi Bozkurt Aran ve Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Şen’in katılımıyla, 15 Kasım 2020 tarihinde imzalanan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık  (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP) anlaşması ile ilgili gelişmeler Habertürk televizyonu HT360 programında değerlendirildi.

Katılımcılar, Ortaklık Anlaşmasının çok taraflı ticaret alanında olumsuz gelişmelerin hakim olduğu bir devrede sekiz yıllık müzakereler sonucunda imzalanmasını önemli bir gelişme olarak nitelendirdiler.  Ortaklık Anlaşmasının ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına hafifletecek bir unsur olmadığı gibi, COVID-19 salgınına da bir yanıt teşkil etmediğini ve mevcut belirsizlik ortamının süreceğini ifade ettiler.

Bozkurt Aran, COVID-19 salgının ülkelerin “kamu sağlığına” öncelik vermeleri nedeniyle üretimde ve talepte görülen gerileme sonucunda küresel ticaretin yaklaşık %10 daraldığını, Türkiye’nin dış ticaretinin GSMH’ye oranının %26,5 olması nedeniyle ihracatın gerilemesinin dikkate alınması gereken bir unsur olduğunu belirtti. 2008 ekonomik krizinden farklı olarak bu defa turizm gelirlerinde de kayıplar yaşamasının zorluğu arttırdığını da ilave etti.

Aran, küresel ticaret alanında bir süredir devam eden ve uluslararası ticaretin üçlü bir kümelenmeye doğru evirildiğini; bunların ABD’nin Meksika ve Kanada ile yapmış olduğu serbest ticaret anlaşması (USMCA) ile AB’nin tek pazarına ilaveten, bu defa Çin’in etkinliğinde oluşan bu yeni anlaşma olduğunu belirtti. Böylece bu anlaşma ile kurulan ortaklığın kurallı ticarette yeni safhanın başladığına işaret etiğini de bildirdi.

 

19 Kasım 2020 tarihinde yayınlanan Habertürk televizyonu HT360 programını izlemek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler