logo tobb logo tobbetu

Stoklardaki artış perakende güvenindeki iyileşmeyi sınırlandırdı TEPAV Perakende Güven Endeksinin 131. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
02/12/2020 - Okunma sayısı: 1696

 

 

TEPE, Kasım 2020’de bir önceki aya göre 0,2 puan azalış, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 0,3 puan artışla -13,1 puan değerini aldı. Perakende güveninin geçen yıla kıyasla artışının sınırlı seviyede kalmasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşmeye rağmen mevcut stok düzeyinin yüksekliği etkili oldu. “Motorlu taşıtlar” sektörü, Kasım ayında perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Perakende güveninde Türkiye, geçen yıla göre AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Perakende güveni geçen yıla göre sınırlı değişim gösterdi

Kasım ayında -13,1 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puan artarken, geçen aya göre 0,2 puan azaldı. TEPE değerinin yıllık değişiminin sınırlı artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme ve mevcut stok düzeyinin normalin üzerinde olması etkili oldu.

Perakendecilerin satış beklentisi geçen yıla kıyasla arttı

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Kasım 2020’de -2,0 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre aynı kalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre 1,6 puan arttı.

Kasım 2020’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 31,3’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 35’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 33,7 oldu.

 

Yüksek çözünürlüklü infografik için tıklayınız.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler