logo tobb logo tobbetu

COVID-19’un birinci dalgasında istihdam gelişmeleri Değerlendirme Notu/ Cansu Doğanay, Merve Dündar, Aycan Kulaksız Hacıbebekoğlu
Haber resmi
03/12/2020 - Okunma sayısı: 2915

 

 

Küresel ölçekte yaşamımızı tehdit altına alan COVID-19 pandemi koşulları, ülkemizde de yılbaşından itibaren etkili olmaktadır. Salgının kontrol altına alınmasına yönelik önlemler, 10 Mart 2020 itibarıyla Türkiye’de ilk pozitif vakanın tespitiyle ülke geneline yayılmış ve sıkılaştırılmıştır. Bu kapsamda, iş yerleri ve okullar kapatılmış, seyahatler yasaklanmış, toplu etkinlikler iptal edilmiş ve Mayıs ayı sonuna kadar çeşitli aralıklarla ve çeşitli yaş grupları odaklı sokağa çıkma yasakları getirilmiştir. Haziran ayı başında ise önlemler büyük ölçüde kaldırılmış, sosyal mesafenin korunması ve maske takılması şartları altında vatandaşların kontrollü bir şekilde normal hayatlarına dönmeleri sağlanmıştır. Bu dönemde, okullar ve üniversiteler çoğunlukla uzaktan eğitim vermeye devam ederken, işyerlerinde ofisler kademeli olarak açılmıştır.

İnsan sağlığını koruyucu ülke çapında alınan söz konusu tedbirler, ekonomik aktivite üzerinde arz ve talep yönlü baskılar yaratmış, üretim ve istihdam önemli ölçüde daralmıştır. Gündemde olan önemli bir tartışma; önlemlerin kaldırılmasıyla üretimde 2020 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla hızlı bir toparlanma gözlenirken istihdamda benzer iyileşmenin gerçekleşmemesidir. Bu gözlem, istihdam kayıplarını önlemeye yönelik hala geçerli olan tedbirler de göz önüne alındığında daha da çarpıcı olmakta ve geleceğe yönelik kaygıları artırmaktadır.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler