logo tobb logo tobbetu

AB’nin Akdeniz Politikası ne olacak? TEPAV AB Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye ilişkin alınacak kararlar konusundaki görüşlerini paylaştı.
Haber resmi
11/12/2020 - Okunma sayısı: 1638

 

 

Vakfımız AB Çalışmaları Merkezi direktörü Nilgün Arısan Eralp, 10 Aralık Perşembe sabahı Habertürk Kanalı Gün Başlıyor programında Avrupa Birliği’nin 10 ve 11 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek liderler zirvesinde Türkiye’ye ilişkin olarak alınacak kararlar konusundaki görüşlerini paylaştı. AB liderlerinin Türkiye konusunu, 10 Aralık Perşembe akşamı yapılan zirve yemeğinde ele alacaklarını, uygulanmasına karar verilecek yaptırımların (AB’deki ifadesiyle kısıtlayıcı önlemlerin) büyük ölçüde geçtiğimiz Şubat ayında Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmalarında bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı  (TPAO) yöneticilerine uygulanan yaptırımların genişletilmesi şeklinde olacağını ifade etti. Fransa’nın önerdiği sektörel kısıtlamalarla, Yunanistan ve Kıbrıs’ın önerdiği silah ambargosu gibi ağır yaptırımlarının da kabul görmeyeceğini düşündüğünü belirtti.

Türkiye’ye ağır yaptırımların uygulanmasına başta Almanya olmak üzere İtalya, İspanya ve Malta gibi üye ülkelerin de karşı çıktığını söyleyen ARISAN ERALP, AB’nin yaptırımlar konusunda Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni başkanı olacak BIDEN’ın dış politika ekibi ile yakın temas içinde bulunduğunu ve bu ekibin de bu aşamada katı yaptırımlara karşı çıktığını ifade etti.

AB’nin bu zirvesinde bir anlamda Türkiye’ye zaman tanıyarak, 1 Ekim zirvesinde Türkiye’ye önerilen pozitif gündemi hala masada tutacağını, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tutumuna bağlı olarak da Mart ayında Portekiz dönem başkanlığı sırasında yapılacak zirvede daha ağır yaptırımlar uygulama yönünde karar alabileceği konusundaki düşüncelerini dile getirdi.

TEPAV AB Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp, Mart 2021’e kadar geçecek sürede Türkiye’nin içerde özellikle yargı ve insan hakları konusunda somut reform adımları atarken,  Doğu Akdeniz’deki duruma ilişkin savlarının uluslararası hukuka uygunluğu konusunda da bir çalışma yapmasının ve bu çalışmayı duyurmak için de diplomatik bir atağa kalkmasının çok faydalı olacağını bildirdi. Ayrıca Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün arkasında Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitliği kabul etmemesinin yattığının da, bu diplomatik atak süresinde dile getirilmesinin gerekli olduğunu söyleyerek sözlerine son verdi.

 

Bu mülakat 10 Aralık 2020 tarihinde Habertürk kanalı Güne Başlıyor programında yayınlanmıştır. Programı izlemek için tıklayınız.

Nilgün Arısan Eralp'in konuşmasını izlemek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler