logo tobb logo tobbetu

Ocak ayında kartlı harcamalar arttı, harcamaların yüzde 27’si internet üzerinden yapıldı TEPAV Kartlı Harcamalar Bülteni 19. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
24/02/2021 - Okunma sayısı: 3148

 

 

Ocak ayında kartlı harcamalar tutar ve işlem adedi olarak artmış ve Aralık ayında yaşanan düşüşü telafi etmiştir. COVID-19 salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riskleri yönetmeye yönelik 20 Kasım 2020 tarihinde alınan toplumsal hareketliliği kısıtlayıcı önlemler, 1 Aralık 2020 itibarıyla, akşam saatleri ile hafta sonu genel sokağa çıkma yasaklarının gündeme gelmesiyle sıkılaştırılmıştır. İlgili tedbirlerin etkisiyle Aralık ayında düşüş yaşanan kartlı harcamalarda, Ocak ayında artış gözlenmiştir. Nitekim yeni yılın ilk haftası 1 Ocak haftasında harcama tutarı yüzde 6 artarken, 8 Ocak haftasında yüzde 15 azalmıştır. 15, 22 ve 29 Ocak haftaları ise artış ile tamamlanmıştır. İşlem adedi tarafında da benzer eğilim görülürken, değişim oranları daha sınırlıdır.

Ocak ayında harcama gruplarının yarısından fazlası bir önceki aya göre yükselmiştir. Ocak ayı genelinde toplam harcama tutarlarının yüzde 4 düzeyinde arttığı; 26 harcama grubundan 15’inde artışın gerçekleştiği görülmüştür. Bu grupta altın fiyatlarında yaşanan düşüşten kaynaklı kuyumculuk harcamaları ile eğitim, gıda ve market alışverişleri gibi zorunlu giderlerin yanı sıra seyahat ve turizm giderleri yer alırken, Motorlu Taşıtlar Vergisi Ocak ayı taksiti ödemeleri nedeniyle ilgili kalemlerde de artışların kaydedildiği görülmektedir. Diğer taraftan, kapalı olmaları nedeniyle kumarhane/içkili yerler en fazla daralan (yüzde -36) harcama grubu olurken, sigorta ile müteahhitlik işleri harcamaları da gerileme kaydetmiştir.

Kartlı harcamalar Ocak ayında yıllık bazda da artmıştır ancak, seyahat, konaklama ve yiyecek gibi hizmet sektörlerinde olumsuz seyir devam etmektedir. Ocak ayında toplam kartlı harcamalar geçen yıla göre yüzde 19 oranında artmıştır. Söz konusu artışın Haziran-Temmuz dönemi ve Aralık ayında görülen artışın üzerinde olması dikkat çekmekte ve salgının ikinci dalgasına daha hazırlıklı olunduğunu düşündürtmektedir. Diğer taraftan, harcama gruplarına göre bakıldığında, kalemlerin 1/3’ünde yıllık olarak gerileme gözlenmiştir. Önemli düşüşlerin gerçekleştiği kalemler; kumarhane/içkili yerler, havayolları, kamu/vergi ödemeleri, yemek, konaklama ve seyahat acenteleri/taşımacılıktır.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

 


Yazdır

« Tüm Haberler