logo tobb logo tobbetu

Gümrük Birliği Modernizasyonu için ortak pozisyon belgesi yayımlandı TEPAV, AHK Türkiye, TOBB ve İkili Avrupa Odaları ile ortak bir girişimle Gümrük Birliğinin önemini vurguladı.
Haber resmi
29/04/2021 - Okunma sayısı: 2563

 

 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın (AHK Türkiye) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye’deki Avrupa İkili Odaları’nın desteğiyle hazırladığı “Gümrük Birliği’nin Modernizasyonuna ilişkin Pozisyon Belgesi” yayımlandı. AHK Türkiye ve Konrad-Adenauer-Stiftung Türkiye tarafından 28 Nisan 2021, Çarşamba günü gerçekleştirilen çevrim içi etkinlikte, “Gümrük Birliği’nin Modernizasyonuna ilişkin Pozisyon Belgesi”ndeki ana bulgular ışığında mevcut Gümrük Birliğinin modernizasyonunun Türkiye-AB ortaklığı açısından önemine vurgu yapıldı.

Etkinlikte Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landraut, Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçisi Jürgen Schulz ve Birleşik Krallık Ticaret Müsteşar Yarımcısı Jane Grady’nin konuşmalarının ardından TEPAV Program Direktörü Sibel Güven Gümrük Birliği pozisyon belgesini sundu.

Belçika-Lüksemburg Ticaret Odası Türkiye Başkanı Levent Apaydın, Avusturya’nın Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Başkanı Livio Manzini, Türkiye'deki Fransız Ticaret Odası Başkanı Zeynep Necipoğlu, Türkiye İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, OBE, Türkiye'deki İsviçre Ticaret Odası Başkanı Arpat Şenocak ve Hollanda İş Birliği Derneği Türkiye Başkanı Gregor Van Der Mark da etkinliğin devamında gerçekleşen oturumda söz aldı. Farklı paydaşların yer aldığı etkinlikte katılımcılar, Gümrük Birliği modernizasyonunun tüm ortaklar için entegrasyon ivmesini yeniden canlandırmak adına önemli olduğunu dile getirdi.

Ortak girişimin koordinatörlerinin yaptığı açıklamada, Türkiye ve AB ticari ilişkilerinin Gümrük Birliği aracılığıyla son 25 yıldır kolaylaştığı ve bu süre zarfında Gümrük Birliğinin ticaret ve yatırımları geliştiren ana unsur olduğu vurgulandı. Hazırlanan pozisyon belgesinde Gümrük Birliğinin başarıları örnek vaka analizleriyle desteklenerek derlendi ve genişletilmiş Gümrük Birliği çerçevesinin hem Türkiye hem AB açısından bir kazan-kazan durumu oluşturacağına dikkat çekildi.

TEPAV, AHK Türkiye, TOBB ve Türkiye’deki Avrupa İkili Odaları’nın girişimiyle hazırlanan çalışmanın sonucunda öne çıkan noktalar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Her iki taraf içinde Gümrük Birliği, yönetmelikler, mevzuatlar ve artan verimlilik açısından oldukça faydalı.
  • Zamanla dönüşen ticari ortama uyum sağlamak adına Gümrük Birliğinin dönüştürülmesi önem kazanıyor. (Hizmetler, tarım, kamu ihaleleri, devlet yardımı, anlaşmanın uygulanması hususunda iyileştirilmelerin yapılması…)
  • Gümrük Birliği modernizasyonu, Türkiye-AB ilişkilerinin gelecekte daha iyi bir hale gelmesi ve etkili bir iletişim ve işbirliği kanalı oluşturulması açısından değerlendirilmesi gereken bir fırsat.

 

AHK Türkiye’nin TOBB, TEPAV ve Türkiye’deki Avrupa İkili Odaları ile hazırladığı Gümrük Birliğini’nin Modernizasyonuna ilişkin Pozisyon Belgesi’ne erişmek için tıklayınız. (Belge dili İngilizcedir.)

Etiketler: Gümrük Birliği,

Yazdır

« Tüm Haberler