logo tobb logo tobbetu

Şubat ayında kartlı harcamalar azaldı, harcamaların üçte biri uzaktan yapıldı. TEPAV Kartlı Harcamalar Bülteni 20. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
15/03/2021 - Okunma sayısı: 913

 

 

Şubat ayında kartlı harcamalar tutar ve işlem adedi olarak Ocak ayına kıyasla gerilemiştir. Akşam saatleri ile hafta sonu genel sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Şubat ayında kartlı harcamalar tutar olarak yüzde 2, işlem adedi olarak ise yüzde 4 oranında daralmıştır. Haftalık hareketler incelendiğinde, harcama tutarlarında ilk üç haftada gerileme gözlenirken, 26 Şubat haftası artış ile tamamlanmıştır. İşlem adedi tarafında ise sadece 19 Şubat haftasında azalış gerçekleşmiştir.

Şubat ayında harcama gruplarının 2/3’ünde bir önceki aya göre harcamalar düşmüştür. 26 harcama grubundan sadece 9’unda artış gerçekleşmiştir. Bu grupta öncelikli olarak kuyumculuk harcamaları, eğitim harcamaları, yeme-içme ve konaklama giderlerinin yer aldığı görülmektedir. Şubat ayının ilk haftasında sömestr tatilinin olması ve sonrasında ikinci eğitim öğretim döneminin başlamasının söz konusu artışlarda etkili olduğu düşünülmektedir. Diğer taraftan, diğer harcamalar en fazla daralan (yüzde -12) harcama grubu olurken, havayolları, seyahat harcamaları ile gıda grubu (çeşitli gıda, market ve alışveriş merkezleri) harcamaları da gerileme kaydetmiştir.

Kartlı harcamalar Şubat ayında yıllık bazda artmıştır ancak, seyahat, konaklama ve yiyecek gibi hizmet sektörlerinde olumsuz seyir devam etmektedir. Şubat ayında toplam kartlı harcamalar geçen yıla göre yüzde 24 oranında artmıştır. Harcama gruplarına göre bakıldığında, kalemlerin 1/3’ünde yıllık olarak gerileme gözlenmiştir. Kumarhane/içkili yerler (yüzde -88), havayolları (yüzde -48), yemek (yüzde -36), konaklama (yüzde -20) ve seyahat acenteleri/taşımacılık (yüzde -9) harcamalarında önemli düşüşler gözlenmektedir. Artışların yoğunlaştığı kalemler de; diğer (yüzde 126), kuyumcular (yüzde 80), telekomünikasyon (yüzde 70), elektrik-elektronik eşya, bilgisayar (yüzde 67), yapı malzemeleri, hırdavat, nalburiye (yüzde 57), müteahhitlik işleri (yüzde 53) ile market/alışveriş merkezleri (yüzde 49) ve çeşitli gıda (yüzde 35) gibi zorunlu harcamaları içermektedir.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

 


Yazdır

« Tüm Haberler