logo tobb logo tobbetu

Mart ayında kartlı harcamalar kademeli normalleşme adımları etkisiyle arttı. TEPAV Kartlı Harcamalar Bülteni 21. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
12/04/2021 - Okunma sayısı: 1821

 

 

Mart ayında kartlı harcamalar tutar ve işlem adedi olarak artmıştır. COVID-19 salgınında birinci yılı tamamladığımız Mart ayında illerin Koronavirüs risk haritasına dayalı risk durumlarına göre farklılık gösteren ilk kademeli normalleşme adımlarının etkisiyle kartlı harcamalarda da artış yaşanmıştır; harcamalar hem tutar hem de işlem adedi olarak yüzde 21 oranında artmıştır. Haftalık hareketler incelendiğinde, söz konusu artışın daha çok ilk haftada yoğunlaştığı, izleyen haftalarda daha sınırlı olduğu görülmektedir.

Mart ayında harcama gruplarının neredeyse tamamı önceki aya göre yükselmiştir. 26 harcama grubundan kuyumcular (yüzde -27) dışındaki tüm harcamalarda artış gerçekleştiği görülmüştür. Kumarhane/içkili yerler harcamaları en fazla artan (yüzde 165) harcama grubu olurken, yemek (yüzde 63), havayolları (yüzde 54), araba kiralama (yüzde 38) ve konaklama (yüzde 30) harcamaları da yüksek oranlı artışlar kaydetmiştir. Söz konusu gelişmede kademeli normalleşme sürecinin başlamasının önemli etken olduğu düşünülmektedir.

Kartlı harcamalar Mart ayında yıllık bazda da artmıştır. Seyahat, konaklama ve yiyecek gibi hizmet sektörlerinde olumlu seyir yaşanmıştır. Mart ayında toplam kartlı harcamalar geçen yıla göre yüzde 50 oranında artmıştır. Harcama gruplarına göre bakıldığında, kalemlerin kumarhane/içkili yerler (yüzde -46) hariç tamamında yıllık olarak artış gözlenmiştir. Artışların yoğunlaştığı kalemler; diğer (yüzde 133), kuyumcular (yüzde 118), telekomünikasyon (yüzde 102), elektrik-elektronik eşya, bilgisayar (yüzde 90), müteahhitlik işleri (yüzde 84), konaklama (yüzde 82), araba kiralama (yüzde 79) ve havayolları (yüzde 78) harcamalarını içermektedir.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

 


Yazdır

« Tüm Haberler