logo tobb logo tobbetu

Kartlı harcamalar tam kapanma öncesindeki hafta artsa da Nisan ayı genelinde düşüş hakim TEPAV Kartlı Harcamalar Bülteni 22. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
10/05/2021 - Okunma sayısı: 2307

 

 

Nisan ayında kartlı harcamalar önceki aya göre tutar olarak yüzde 9, işlem adedi olarak yüzde 8 oranında daralmıştır. Haftalık hareketler incelendiğinde, söz konusu düşüşün ilk ve son hafta dışındaki haftalarda yoğunlaştığı görülmektedir. Tam kapanmanın başladığı 30 Nisan haftasında ise yüzde 25 artış gözlenmiştir. Ayın genelinde 26 harcama grubundan market ve alışveriş merkezleri ve kulüp/dernek/sosyal hizmetler dışındaki tüm harcamalarda düşüş gerçekleşmiştir.

Kartlı harcamaların yıllık artışı ise baz etkisi kaynaklı olarak yüzde 80’e ulaşmıştır. Söz konusu artışta, COVID-19 salgınının ilk dalgasına yönelik kısıtlayıcı  tedbirlerin ilk olarak Nisan 2020’de alınması ve  harcamalarda yaşanan hızlı düşüşün yarattığı güçlü baz etkisi belirleyici olmuştur. Harcama gruplarına göre bakıldığında, kalemlerin tamamında yıllık olarak artış gözlenmiş; salgından en olumsuz etkilenen harcama gruplarında yıllık artış oranlarının da yüksek olduğu görülmüştür. Havayolları, konaklama, seyahat acenteleri/taşımacılık, yemek, giyim ve aksesuar ile araba kiralama bu grupta yer alan kalemlerdir.

Online harcamaların toplam harcamalar içindeki payı Nisan 2021’de yüzde 34’tür. Salgınla birlikte önem kazanan online alışverişler Nisan ayında da yüksek oranda artmıştır; internet üzerinden yapılan alışverişlerin yıllık artışı yüzde 85’e, mektupla/telefonla yapılan işlemlerinki ise yüzde 67’ye ulaşmıştır.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

 


Yazdır

« Tüm Haberler