logo tobb logo tobbetu

Dünya Tütüne Hayır Günü 2021 TEPAV Tütün Kontrol Politikası Araştırma Ekibi’nden Açıklama
Haber resmi
31/05/2021 - Okunma sayısı: 1738

 

 

Dünya Tütüne Hayır Günü, 1987'den beri her yıl 31 Mayıs'ta kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen bu gün, tütün bağımlılığına karşı verilen küresel savaşın hatırlatıcısı niteliğindedir.

  • Her gün, dünyada 1 milyar kişi tütün kullanmaktayken ve bu kişilerin 15 milyondan fazlası Türkiye'de bulunmaktadır.
  • Yılda 8 milyon önlenebilir ölüm tütünle ilişkilendirilmektedir.

Tütün bağımlılığının zararları hakkında her zamankinden daha fazla erişilebilir bilgi bulunurken bu sorunun devam etmesi, daha güçlü devlet politikalarına ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Tütün kullanımının yaygınlığına ilişkin raporlar, COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana küresel bir artışa işaret ediyor. Örneğin Yeni Zelanda[i] ve İtalya'daki[ii] karantina önlemleri nedeniyle tütün kullanımında yaşanan artış, bu konudaki endişeleri artırıyor.

Türkiye'de tütün sanayisi ve tütün ürünlerinin kullanımı ile ilgili araştırma ve analizler yapmak üzere kurulan “TEPAV Tütün Kontrol Politikası Araştırma Ekibi”, dünyanın dört bir yanından yapılan tütünü bırakma çağrısını yineliyor.

Bu yılın teması “Bırakmaya Kararlı Ol” (Commit to Quit). Sigara içmek hem maliyetli hem de ölümcüldür. Tüm sigara içenleri sigarayı hemen bırakmaya ve kendi kendilerine bırakamıyorlarsa yardım istemeye davet ediyoruz. #BırakmayaKararlıOl

TEPAV'ın Türkiye'deki tütün vergilendirme politikaları ve tütünün ekonomikliği konusundaki İngilizce araştırmasına erişmek için tıklayınız.

 

 


[i] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33515223/

[ii] https://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2021/03/28/tobaccocontrol-2020-056440

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler