logo tobb logo tobbetu

“Adana Geleceğini Şekillendiriyor: Daha Nitelikli İşler ve Daha Yaşanabilir Bir Adana” GİZ, TEPAV ve Adana Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yürütülen üç aşamalı çalıştay serisinin ikincisi 21-22 Haziran 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Haber resmi
30/06/2021 - Okunma sayısı: 1975

 

 

Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP - Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ), TEPAV ve Adana Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yürütülen üç aşamalı çalıştay serisinin ikincisi 21-22 Haziran 2021 tarihlerinde “Adana Geleceğini Şekillendiriyor: Daha Nitelikli İşler ve Daha Yaşanabilir Bir Adana” başlığı ile çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Adana’nın mevcut sorunları, katılımcı ve kapsayıcı bir şekilde, 13-14 Mart 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen ilk çalıştayda tespit edildi. İkinci çalıştayda Sürdürülebilir Tarım, İmalat ile Turizm ve Sosyal Yaşam başlıkları altında, Adana ve Adana dışından konunun uzmanları ile TEPAV tarafından geliştirilen proje fikirleri katılımcılara sunuldu. Bu sunumlar sırasında söz alan ve fikrini yazarak belirten katılımcılardan gelen katkılar neticesinde Adana’nın geleceğine yön verecek ve öncelikli olan projeler oylama sonucu belirlendi.

Çalıştayın ilk günü açılış konuşmalarıyla başladı. TEPAV’dan Güven Sak, açılış konuşmasında sunulacak proje fikirlerinin tamamının Adana’da yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini ve kamu-özel iş birliği ile Adana’ya değer katacak bu proje fikirlerinin tamamının sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ardından söz alan GIZ PEP Program Direktörü Alberto Vega-Exposito, çalıştayın Adana’nın kentsel ve kırsal alanlarda çeşitlendirilmiş bir ekonomiye sahip olması, sürdürülebilirliği ve rekabet gücünü artırması, akıllı bir şehir olmak için üretim ve hizmet sistemlerini modernize etmesi gibi amaçlara erişmesi için önemli bir adım olduğunu ifade etti. Ayrıca tüm çalışmaların Adana’nın yaşanabilir bir şehir olma yolunda güzel adımlar atmasına imkan sağlamasını temenni ettiğini belirtti. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, çalışmayla Adana’nın bu zamana kadar yeterince yararlanamadığı potansiyelini değerlendirmek istediklerini ifade etti. Adana Valisi Süleyman Elban ise çalışmanın Adana’nın kalkınması ve kentte yaşayanların istihdamı için yeni perspektifler sunmasını, raflarda kalmayan ve uygulamaya dönük sonuçlar içeren bir çalışma olmasını temenni ettiğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, TEPAV’dan Sibel Güven’in, ikinci çalıştayın amacı ve program akışı hakkında yaptığı sunum ile devam etti. Güven sunumunda, birinci çalıştay çıktılarını ve ikinci çalıştay hazırlık sürecini anlatarak, proje fikirlerin nasıl bir yöntemle tartışılıp, önceliklendirileceğini  aktardı.

Sunumun ardından katılımcılar, Sürdürülebilir Tarım, İmalat ve Turizm ve Sosyal Yaşam başlıkları altında hazırlanan 11 proje fikrini tartışmak için alt oturumlara yönlendirildi. Tartışmalar, eş zamanlı olarak devam eden üç alt oturumda, TEPAV moderasyonunda ve interaktif bir yöntemle gerçekleştirildi. Alt oturumlarda moderatörler, proje fikirlerini problem tespiti, amaç, nasıl, hedef kitle ve iyi uygulama örnekleri başlıklarını içeren bir sunum ile katılımcılarla paylaştı.  Her bir proje fikrinin anlatılmasının ardından katılımcıların görüşlerini sözlü olarak veya Padlet aracılığıyla yazılı biçimde ifade etmesine imkan verildi. Tüm proje fikirleri tartışıldıktan sonra Mentimeter kullanılarak yapılan anlık oylama ile çalıştayın ikinci gününde tüm katılımcılara sunulmak üzere önceliklendirilen proje fikirleri aşağıdaki gibi belirlendi:

1-Sürdürülebilir Tarım:

  • Adana’da Üreticiler için Pilot Akıllı Tarım Uygulamaları: Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, küçük üreticilerin ortak teknoloji kullanımı
  • Adana’da Genişletilmiş Sözleşmeli Tarım (Kazan-Kazan Modeli): Sürdürülebilir ve değer zincirinin tüm aşamalarına etki eden bir sözleşmeli tarım modeli

2- İmalat:

  • Ceyhan Bölgesi'ndeki Makro Yatırım Projelerinin Hayata Geçirilmesi: Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, Ceyhan OSB ve Kimya OSB
  • Dijitalleşerek Yeşil Mutabakata Uyum Sağlayan Sanayi: KOBİ’lerin dijitalleşme düzeylerinin belirlenmesi, farklı dijitalleşme düzeyindeki KOBİ’lerin ihtiyaçlarının belirlenmesi, dijital dönüşüm için mentorluk hizmetleri, Yeşil Mutabakat’a uyum, yeşil OSB

3- Turizm ve Sosyal Yaşam:

  • Akıllı Ulaşım Planlaması: Mobil ve Ulaşılabilir Adana: Akıllı kent/ulaşım, şehir içi toplu taşıma araçları arasında koordinasyon, Karbon Nötr Ulaşım (Bisiklet yollarının/sistemlerinin diğer toplu taşım araçlarıyla entegrasyonu, kiralık bisiklet ve elektrikli scooter istasyonları)
  • Adana-Antakya-Antep Gastronomi Durakları – Gastronomide Güç Birliği: Adana-Antakya-Antep Bölgesel İş Birliği: Adana’nın bölge gastronomi kültürüyle birlikte çekim merkezi haline gelmesi, kadın girişimciliği

 

Çalıştayın ikinci günü, TEPAV’dan Sibel Güven, Yakup Peker ve Şenay Akyıldız’ın, alt oturumlarda önceliklendirilen 6 proje fikrini katılımcılarla paylaşmak üzere yaptıkları sunumlar ile başladı. Sunumlardan sonra katılımcıların proje fikirlerine ilişkin görüş ve önerilerini aktarmalarına imkan veren interaktif bir tartışma başlatıldı. Tartışmaların ardından, Mentimeter aracılığıyla yapılan oylamalarla birinci günün sonunda seçilen 6 proje fikrinden üçü, üçüncü çalıştaya kadar üzerine derinlemesine çalışılması için önceliklendirildi. Bu çerçevede, Sürdürülebilir Tarım başlığında “Adana’da Üreticiler için Pilot Akıllı Tarım Uygulamaları”, İmalat başlığında “Dijitalleşerek Yeşil Mutabakata Uyum Sağlayan Sanayi” ve Turizm ve Sosyal Yaşam başlığında “Akıllı Ulaşım Planlaması: Mobil ve Ulaşılabilir Adana” proje fikirleri seçildi.  Alt oturumlarda söz konusu proje fikirlerinin geliştirilmesinde rol almak isteyen çalışma grup adaylarına yenilerinin de isim belirtmesi ile ilgili projelerin çalışma grupları belirlendi.

Çalıştay, Güven Sak ve Zeydan Karalar tarafından gerçekleştirilen değerlendirme konuşmaları ile sona erdi.

Çalışmanın ilerleyen dönemlerinde, çalışma gruplarıyla birlikte önceliklendirilen proje fikirlerinin somut yol haritalarının hazırlanması, izleme ve değerlendirmenin nasıl ve kimlerce yapılacağının belirlenmesi ve nihai olarak üçüncü çalıştayda ilgili kurum, kuruluş ve fon sağlayıcılara sunulması planlanmaktadır.

 

Adana ve Gaziantep’te Kamu-Özel Sektör Diyaloğunun Geliştirilmesi Projesi nedir?

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) tarafından finanse edilen ve TEPAV tarafından yürütülmekte olan projenin genel amacı, Adana ve Gaziantep Büyükşehir Belediyelerinin öncülüğünde, bu kentlerde COVID-19 salgını sırasında ve sonrasında kapsayıcı, çok paydaşlı ve çok sektörlü biçimde bir kamu-özel istişare, koordinasyon ve karar alma mekanizması oluşturmaktır. Bu mekanizma, kamu ve özel sektör aktörleri için ortak bir vizyon geliştirilmesi, paydaşların ihtiyaçları ile beklentilerinin karşılanması, istihdamın artırılması, iş ekosisteminin iyileştirilmesi, yerli ve yabancılar için yatırım ortamının iyileştirilmesi ile geçici koruma altındaki Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar için iş imkanlarının geliştirilmesine katkılar sağlayacaktır. Böylece bölgenin potansiyelinden yararlanılması hedeflenmektedir.

Yazdır

« Tüm Haberler