logo tobb logo tobbetu

Ağustos ayında kartlı harcamaların yıllık artışları yüksek seyrini korurken, yüz yüze eğitim hazırlıkları bu ayın ana harcama kalemlerini belirledi TEPAV Kartlı Harcamalar Bülteni 26. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
22/09/2021 - Okunma sayısı: 2030

 

 

Ağustos ayında kartlı harcamalar geçen aya göre tutar olarak yüzde 2, işlem adedi olarak ise sınırlı seviyede (yüzde 0,4) artmıştır. 26 harcama grubundan 16’sında aylık bazda artış gerçekleşmiştir. Eğitim/kırtasiye/ofis malzemeleri en fazla artan harcama grubu olurken, kuyumcular, doğrudan pazarlama, hizmet sektörleri, sağlık/sağlık ürünleri/kozmetik ve müteahhit işleri harcamaları da 10 puanın üzerinde artış kaydetmiştir. Yüz yüze eğitim hazırlıkları nedeniyle yüksek oranda artan eğitim ve kırtasiye harcamaları Ağustos ayındaki ana gider kalemini oluşturmuştur.

Kartlı harcamalar Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 56 artış kaydetmiş ve Mart 2021’den itibaren gözlenen yüksek artış eğilimini sürdürmüştür. Harcama gruplarına göre bakıldığında, kalemlerin tamamında yıllık olarak artış gözlenmiştir. Söz konusu artışların seyahat ile ilgili kalemler ve kuyum sektöründe yoğunlaşması, 2021 yılı Ağustos ayında gerçekleşen yaz tatili ve düğün aktivitelerinin bir önceki yıla kıyasla çok daha yoğun olduğunu düşündürmektedir.

Online harcamaların toplam harcamalar içindeki payı Ağustos 2021’de yüzde 32’dir. Salgınla birlikte önem kazanan online alışverişler Ağustos ayında da yüksek oranda artmıştır;  internet üzerinden yapılan alışverişlerin yıllık artışı yüzde 66’ya, mektupla/telefonla yapılan işlemlerinki ise yüzde 72’ye ulaşmıştır.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

 


Yazdır

« Tüm Haberler