logo tobb logo tobbetu

AB’nin Türkiye Raporu: Makas açılıyor TEPAV AB Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp, Medyascope TV’de Işın Eliçin’in konuğu oldu.
Haber resmi
22/10/2021 - Okunma sayısı: 2815

 

 

TEPAV AB Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp, Medyascope TV’de Işın Eliçin ile yaptığı programda Avrupa Komisyonu tarafından 19 Ekim 2021 tarihinde yayımlanan Türkiye Raporu’nu değerlendirdi.

Artık kamuoyunda çok fazla ilgi görmeyen bu rapordaki değerlendirmeleri çok da şaşırtıcı bulmadığını söyleyen Eralp, Türkiye’nin özellikle Kopenhag siyasi kriterlerine uyum konusunda kaydettiği gerilemenin, daha önceki raporlarda olduğu gibi bu raporda da eleştirildiğini ifade etti. Demokratik kurumların işleyişindeki ciddi eksikliklere değinen raporun, bu bağlamda özellikle Cumhurbaşkanlığı sisteminin denge ve denetleme mekanizmalarını ortadan kaldırdığına atıfta bulunduğunu da sözlerine ekledi. Eralp, raporun özellikle yargı bağımsızlığı, temel haklar ve yolsuzlukla mücadele alanlarında son derece eleştirel olduğuna değindi.

Raporda, Türkiye’nin ekonomik durumu konusunda çok olumsuz bir değerlendirme yapılmadığını ifade eden Eralp, ekonominin işleyişinde kurumsal ve yasal düzenleyici ortamın iyice zayıflamasının ve Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının raporun değindiği temel hususlar arasında yer aldığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın bu rapora verdiği yanıtta, özellikle göç konusunda yeni bir mutabakata yanaşmayan Avrupa Birliği’ni (AB) Türkiye’yi “günlük al-ver ilişkisi”ne zorlamakla ve mesnetsiz iddialarda bulunmakla suçladığını belirten Eralp, Bakanlığın Türkiye’nin AB’ye üyelik yönündeki stratejik tercihini en güçlü şekilde sürdürdüğünü ifade ettiğini iletti. Eralp, bu konuda Bakanlığın ikna edici olabilmesi için Yargı Reformu Stratejisi, İnsan Hakları Eylem Planı ve AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı gibi belgelere atıfta bulunmak yerine, bu belgelerde yer alan konularda atılan somut adımlara değinilmesinin daha faydalı olacağını ifade etti.

 

20 Ekim 2021 tarihli Medyascope TV yayınını izlemek için tıklayınız.

Etiketler: AB, AB İlerleme Raporu,

Yazdır

« Tüm Haberler