logo tobb logo tobbetu

Gaziantep Geleceğini Konuşuyor: Gaziantep’te Kamu-Özel Sektör Diyaloğu ile Vizyon Tayini GİZ, TEPAV ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde düzenlenen ilk çalıştay 9-10 Kasım tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Haber resmi
12/11/2021 - Okunma sayısı: 2299

 

 

Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP - Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında, Gaziantep’in COVID-19 pandemisi sonrası toparlanma döneminde konumlanmak istediği yeri ve gelişme eksenlerini belirlemek için, “Gaziantep Geleceğini Konuşuyor: Gaziantep’te Kamu-Özel Sektör Diyaloğu ile Vizyon Tayini” başlıklı müzakereli tercih çalıştayı, Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ), TEPAV ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 9-10 Kasım 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

“Kamu-Özel Sektör Diyaloğunu” bir araç olarak kullanarak hem COVID-19 sırasında hem de sonrasında Gaziantep ekonomisinin hızlı toparlanması için gereken politikaların tartışılmasının amaçlandığı bu çalıştayda, STK’lardan, kamu kuruluşlarından, özel sektörden ve akademiden katılımcılar, Gaziantep’in geleceğine dair fikirlerini ve çözüm önerilerini canlı oylamalar, anlık tartışma bölümleri ve eş zamanlı tematik tartışma oturumları ile dile getirdi.

Çalıştayın ilk günü, TEPAV’dan Sibel Güven’in programın amaç ve akışıyla ilgili bilgilendirme sunumuyla başladı. Sunumun ardından çalıştayın ilk açılış konuşmasını yapmak üzere sözü GİZ-PEP Program Direktörü Alberto Vega-Exposito aldı. Vega-Exposito, büyük bir çabayla hazırlanan çalıştay için paydaşlar ve katılımcılara teşekkür etti ve kamu-özel sektör diyaloğu yoluyla etkinliğin Gaziantep’in sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlamasını temenni etti. Ardından açılış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, belediyenin gerçekleştirdiği projelerden bahsederek, kamu-özel sektör iş birliğinin Gaziantep ekonomisi için öneminin altını çizdi. Son olarak açılış konuşması yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep’in kalkınması için eğitimin oynadığı kilit role vurgu yaparak, bu çalıştayın da sürece katkı sağlamasını diledi.

Çalıştay, TEPAV’dan Güven Sak’ın “Torunlarınız Nasıl Bir Gaziantep’te Yaşamak İster?” başlıklı interaktif sunumu ile devam etti. Güncel sosyal ve ekonomik eğilimlerin ışığında, Gaziantep’in mevcut durumu sanayi, ticaret, eğitim, nüfus ve göç başlıkları altında değerlendirildi. Paris Anlaşmasının imzalanmasından sonra artık Gaziantep’in bugünü ile birlikte geleceğini de konuşmamız gerektiğinin altını çizen Sak, sunumunda iklim değişikliği, pandemi sonrası gerçekleşecek dijital ve yeşil dönüşümün önemine de yer verdi.

Sunum, veriye dayalı analizlerin yanı sıra içerdiği 17 hızlı oylama ve üç tartışma sorusuyla interaktif bir yöntemle gerçekleştirildi. (i) Gaziantep’in göç verme nedenleri, (ii) Gaziantep’in geleceği için odaklanılması gereken alanlar ve (iii) Suriyelilerin Gaziantep ekonomisine etkisi temalı tartışma soruları daha fazla katılımcıya söz verebilmek için eş anlı olarak gerçekleşen dört alt oturumda müzakere edildi.

Çalıştayın ikinci günü TEPAV’dan Güven Sak’ın ilk güne yönelik değerlendirme sunumuyla başladı. Sak sunumunda, Gaziantep’in sahip olduğu genç nüfus ve sanayi altyapısı gibi avantajları değerlendirmesinin ve şehrin pandemi sonrası küresel değer zincirine eklemlenmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Ardından, çalıştay eş zamanlı gerçekleşen üç alt oturumda tematik tartışmalar ile devam etti.

“İmalat”, “Sosyal Yaşam” ve “Tarım ve Gıda Sanayi” başlıklı üç alt oturumda TEPAV’dan Şenay Akyıldız, Sibel Güven ve Murat Kenanoğlu’nun moderasyonunda gerçekleştirilen kısa bilgilendirme sunumlarının ardından, katılımcılar ilgili konularda kendilerine yöneltilen sorular ile görüş ve önerilerini detaylı bir şekilde paylaşma fırsatı buldu. Alt oturumlarda gerçekleştirilen tartışmalardan öne çıkan konular, her bir alt oturum için katılımcılar arasından seçilen temsilciler tarafından ana oturumda tüm davetlilerle paylaşıldı.

Çalıştay, GİZ-PEP Kamu Sektörü Kapasite Geliştirme Danışmanı Ceren Gökçe, TEPAV’dan Güven Sak, Sibel Güven ve Şenay Akyıldız’ın kapanış ve değerlendirme konuşmaları ardından sona erdi.

Yazdır

« Tüm Haberler