logo tobb logo tobbetu

Eylül ayında sigortalı çalışan sayısı artarken çiftçi sayısı geriledi, işsizlik ödeneği bekleyenlerin sayısı 134 bin oldu TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 112. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
09/12/2021 - Okunma sayısı: 2553

 

 

SGK Eylül ayı verilerine göre, sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 6,9 oranında artarak 22,4 milyon olarak gerçekleşmiştir. Toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,6’sını oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu yıllık olarak yüzde 8,5 (275 bin) artmış ve genel eğilimi belirleyici olmuştur. Esnaf-çiftçi grubundaki değişim yüzde 5 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaşmaktadır; bu dönemde esnaf sayısı yüzde 8,1 artış, çiftçi sayısında ise yüzde 7,4 (42 bin) düşüş görülmüştür. Diğer bir ifadeyle, 2013 yılında 1 milyonun üzerinde olan sigortalı çiftçi sayısı, uzun dönemdir gerileme eğilimindedir ve Eylül 2021 itibarıyla 531 bin seviyesine düşmüştür. Bu dönemde, kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısındaki artış ise yüzde 0,7 ile sınırlıdır.

Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 53’ünü oluşturan 3 ana sektörde son altı ayın en düşük istihdam artışları gerçekleşmiştir. Toplam sigortalı ücretli çalışanların yüzde 27,1’i imalat, yüzde 15,2’si toptan ve perakende ticaret ve yüzde 10,4’ü inşaat sektörlerinde istihdam edilmektedir. Yıllık değişimlere bakıldığında, inşaat ve imalatta yüzde 9’un üzerinde artışlar görülmekte beraber söz konusu oranlar yıl içindeki düşük seviyelere işaret etmekte, özellikle inşaattaki daralma dikkat çekmektedir. Benzer değerlendirme toptan ve perakende ticaret sektörü (yıllık artış yüzde 4,8) için de geçerlidir. Diğer taraftan, sigortalı ücretli çalışanların yüzde 8,5’ini oluşturan dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyetindeki istihdam son bir yılda yüzde 4,0 oranında gerilemiştir.

Son bir yılda iş yeri sayısı 71 alt sektörde artmıştır; artışların yüzde 45’i ticaret ve inşaat sektörlerinde kaydedilmiştir. Eylül 2021’de Türkiye genelinde faaliyet gösteren iş yeri sayısı yüzde 6,9 (133 bin) artarak 2 milyon 62 bin olmuştur. 22 bin artış ile perakende ticaret sektörü iş yeri sayısı en fazla artan sektördür. Bu sektörü, bina inşaatı (20 bin), kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı (17 bin) ve toptan ticaret (7 bin) sektörleri izlemiştir. Bunun dışında, eğitim, yiyecek ve içecek hizmetleri ile toplan ve perakende ticaret ve motorlu taşıt onarımı sektörlerinde de son bir yılda 5 binin üzerinde iş yeri sayısı artışı yaşanmıştır.

İşsizlik ödeneği başvuruları Eylül ayında da yüksek seyretmiştir. İŞKUR verilerine göre, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının 30 Haziran 2021 tarihi itibarıyla sona ermesiyle işsizlik ödeneğine başvurular Haziran - Temmuz döneminde 27 binden 232 bine yükselmiş, Eylül 2021 itibarıyla da işsizlik ödeneği bekleyenlerin sayısı 134 bin olmuştur. Öte yandan, işsizlik ödeneğinden faydalananların oranı Temmuz ayında yüzde 56 iken, Eylül ayında bu oran yüzde 35 olarak gerçekleşmiş ve ödenek alanların sayısı 129 binden 48 bine gerilemiştir.

 

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler