logo tobb logo tobbetu

Makroekonomik Dengesizlik Göstergeleri 2021 - III TEPAV Makroekonomik Dengesizlik Göstergeleri Bülteni 3. sayısı yayımlandı.
Haber resmi
24/01/2022 - Okunma sayısı: 2478

 

 

TEPAV tarafından Türkiye için gösterge niteliğinde oluşturulan Makroekonomik Dengesizlik Göstergeleri Puan Tablosunun 2021 yılının üçüncü üç ayına ilişkin değerleri kamuya açık resmi istatistikler kullanılarak güncellenmiştir.

Güncellenen veriler, 2021 yılının ilk yarısında gözlenen Türk lirasındaki hızlı değer kaybı ve birim işgücü maliyetindeki gerilemeye bağlı olarak Türkiye’nin rekabet gücündeki yükseliş ve cari işlemler açığındaki gerileme eğiliminin üçüncü çeyrekte durakladığını ortaya koymaktadır. 2021 yılı dünya ihracatına ilişkin sınırlı ülke verisiyle hesaplanan Türkiye’nin ihracat payına ait öncü gösterge olumlu bir gelişime işaret etse de, henüz 2020 yılı öncesi seviye yakalanamamıştır. Diğer taraftan, yerleşiklerin kredi göstergesinde artış hızı yavaşlarken, yurtiçi ve uluslararası borçluluk göstergeleri üçüncü çeyrekte de kısmî olarak gerilemeye devam etmiştir. Varlık fiyatlarının önemli bir göstergesi olarak konut fiyatlarının yüksek artış eğilimi bu çeyrekte de devam etmektedir. İstihdam görünümündeki olumsuz gidişat derinleşmekte; işgücüne katılım oranına bağlı aktivite göstergesi gerilerken, uzun dönem işsizlik oranı ile ve genç işsizlik oranı artmakta ve genel işsizlik oranı yüksek seyrini korumaktadır.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

 

Yazdır

« Tüm Haberler