logo tobb logo tobbetu

“Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısı ve Kırım Sorunu” Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım Tatar Türklerinin Milli Lideri Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu TEPAV’da konuştu.
Haber resmi
07/07/2022 - Okunma sayısı: 3450

 

 

ANKARA -“Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısı ve Kırım Sorunu” başlıklı toplantı, yabancı misyon temsilcileri ve Kırım Tatarları diasporasından katılımcıların geniş katılımıyla 5 Temmuz 2022, Salı günü TEPAV’da gerçekleşti. Moderatörlüğünü TEPAV Ekonomik ve Siyasi Politikalar Merkezi Direktörü Büyükelçi N. Murat Ersavcı’nın üstlendiği toplantıya, Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım Tatar Türklerinin Milli Lideri Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Rusya’nın çeperinde yaşayan Kırım Tatarlarının tarih boyunca nasıl zorluklar yaşadığını kısaca aktaran Kırımoğlu, Kırım Tatarları Milli Meclisinin kurulma sürecini ve Rusya’nın şiddet dolu yaklaşımlarına karşı neden silahlı bir mücadele yürütmediklerini aktardı. Kırımoğlu, 1988 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu yaklaşımlarının nasıl takdirle karşılandığını şu sözlerle hatırlattı: “Dünyada sorun yaşayan çok fazla milli hareket var. Ama Kırım Tatar milli hareketi hiçbir zaman sorunlarını çözmek için silah kullanmadı ve sürekli demokratik yollardan sorunlarını çözmeye çalıştı. Bu yaklaşımın bütün dünyaya örnek olması lazım.”

Putin’in dört ay önce başlattığı Ukrayna işgali için 130 bin asker gönderdiğini ifade eden Kırımoğlu, işgal başladığında Putin’in üç günde Ukrayna hükümetini düşürerek kukla bir hükümet kurmayı planladığını ve Ukrayna halkının bu kadar fedakârca davranmasını beklemediğini ifade etti. Rusya-Ukrayna arasındaki ateşkes görüşmelerinde Rusya’nın taleplerinin kabul edilemez olduğunu belirten Kırımoğlu, Mariupol şehrinde yaşanan savaş suçlarını tüm dünyanın gördüğünü hatırlatarak, hem sivilleri hedef alan hem de şehirleri enkaza çeviren bir düşmanla karşı karşıya olduklarını aktardı.

Kırımoğlu ayrıca, şu an Ukrayna’da yaşanan savaşın sadece Rusya-Ukrayna arasında olmadığını ve özellikle Batılı devletler tarafından Rusya’ya karşı durulmazsa ilerleyen zamanda Rusya’nın bu saldırgan yaklaşımının sınırlarını genişletebileceğini belirtti.

Toplantı, katılımcıların Kırımoğlu’na yönelttiği soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

Yazdır

« Tüm Haberler