logo tobb logo tobbetu

Biden Yönetimi ve ABD’nin İklim Değişikliği Karnesi Değerlendirme Notu / Gülru Gezer
Haber resmi
31/10/2022 - Okunma sayısı: 2023

 

 

ABD, iklim değişikliğine neden olan sera gazı salınımında, 1850 yılından itibaren kümülatif olarak hesaplandığında, birinci sırada yer almaktadır. ABD, ayrıca küresel karbondioksit salınımının %20’sinden sorumludur. 2020 yılında ABD, Çin’den sonra ikinci sırayı alarak, 5,2 milyar m3’lük karbondioksit karşılığı sera gazı salınımında bulundu. ABD’de kişi başına düşen sera gazı salınımı yıllık 15 tondur. Bu en fazla sera gazı salınımında bulunan ülkeler arasında ABD’yi birinci sıraya taşımaktadır.

1970 yılından bu yana 1,7 santigrat derece ısınan ABD’de iklim değişikliğinden kaynaklanan felaketler her yıl milyarlarca ABD Doları zarara neden olmaktadır.

ABD, Donald Trump’ın Başkanlığı döneminde iklim değişikliğiyle mücadelede hem içte hem de dışta tersine adımlar atmış, dört yıl boyunca uluslararası arenada bu konuda neredeyse hiçbir mevcudiyet göstermemiştir. İklim değişikliğinin ABD ekonomisine zarar vermek için bir Çin aldatmacası olduğunu savunan Trump, 2018 yılında kendi yönetimi tarafından hazırlanan ve iklim değişikliğinin ABD ekonomisi ve Amerikan halkının sağlığı üzerinde yaratacağı ve yaratmakta olduğu yıkıcı etkilere değinen rapora “buna inanmıyorum” diyerek konuya bakış açısını net bir şekilde ortaya koymuştu. “İklim değişikliği yalanı” Trump dönemine damgasını vuran hadiselerden biri olarak hatırlanacaktır.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler