logo tobb logo tobbetu

ABD’de yaklaşan Kongre Seçimleri ve bunun ABD Demokrasisi için önemi Değerlendirme Notu / Gülru Gezer
Haber resmi
02/11/2022 - Okunma sayısı: 2276

 

 

ABD 8 Kasım seçimleri; hem Başkan Joe Biden’ın ülkeyi yönetme becerilerinin sorgulandığı bir dönemde, hem de ABD eski Başkanı Trump’ın yolsuzluk ve usulsüzlük davaları ile 6 Ocak Kongre baskını hakkında yürütülmekte olan soruşturmanın gölgesinde gerçekleştirilecek. Bu bağlamda belki de ABD’nin en kritik seçimlerinden biri olacak.

Seçimler çerçevesinde Kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’ndeki 435 sandalyenin tamamı, üst kanadı Senato’daki 100 sandalyenin de 35'i için sandığa gidilecek. Ayrıca, 50 eyaletten 36’sında vali seçimleri olacak.

Temsilciler Meclisi’nin tüm üyeleri ABD Başkanı’nın seçileceği yıl ve ondan iki yıl sonra olmak üzere her iki yılda bir seçime gidiyor. Altı yıllığına seçilen Senatörler de her iki yılda bir 1/3’ü yenilenmek koşuluyla seçime gidiyor.

Cumhuriyetçi Parti içerisinde Trump’ın yükselişi

Seçimler öncesinde aday adayları, bulundukları bölgelerde "Primary" olarak nitelendirilen ön seçimlere giderek kendi partilerindeki diğer aday adaylarıyla yarışıyorlar. Ön seçimlerde başarılı olan aday ise diğer partinin rakibiyle yarışmak için Kongre seçimlerine katılıyor. Ön seçimlerin büyük bir kısmı tamamlanmış olmakla birlikte son olarak Louisiana'da seçimlerin yapılması planlanıyor.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler