logo tobb logo tobbetu

“Yeşil dönüşüm sürecinin fırsatlarını da OSB’lerimizle yakalayacağız” OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin OSB’lerin üretim gücüyle önemli fırsatlar yakaladığının altını çizerek, “Yeşil dönüşüm sürecinin fırsatlarını da OSB’lerimizle yakalayacağız” dedi.
Haber resmi
18/11/2022 - Okunma sayısı: 1549

 

 

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve TEPAV ortaklığında gerçekleştirilen “Yeşil Mutabakat Gündeminde OSB'ler” başlıklı webinar 17 Kasım 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü’nün açılış konuşması yaptığı webinarda, TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) temsilcileri ve sanayicilere Türkiye’nin yeşil mutabakat sürecinde atacağı adımlar ve fırsat alanları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Dönüşüm süreçleri hızlanıyor

OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, açılış konuşmasında imalat sanayisinin son yıllarda hızlı bir dönüşüm içerisinde olduğunu belirtti. Kütükçü, küresel anlamda yeni geliştirilen teknolojileri hem üretim hem de proses sürecine dahil etmek için OSBÜK olarak titizlikle çalıştıklarını ve pandemide firmalara yapılan destekleri hatırlattı. Bu kapsamda, Türkiye’de OSB’lerde istihdam edilen kişi sayısını 2023 itibariyle 2,5 milyona çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Kütükçü, 379 OSB’nin tamamında da yeşil dönüşümün en öncelikli çalışma başlıkları arasına alındığını ve firmalardaki farkındalığı artırmak için çalışmaların hızlandırıldığını ifade etti.

OSB’ler yeşil dönüşümde Türk sanayisine rol model olacak

Yeşil dönüşümün çalışma hayatına yansımalarının neler olacağını daha iyi anlamak adına çeşitli kurumlar ile protokol belgelerinin imzalandığını ve sektörel bazda eğitim modüllerinin hazırlandığını aktaran Kütükçü, Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) ile yapılan iş birliği çerçevesinde sera gazı hesaplanması, emisyon ticaret sistemi, yeşil finansman, karbon vergisi ve kaynakların etkin kullanımına yönelik eğitimler düzenlediklerini belirtti. Kuveyt Türk katılım bankası ile de yenilenebilir enerji ve Güneş Enerji Sistemleri (GES) kurulmasına yönelik kredi verilmesi için iş birliği geliştirdiklerini kaydeden Kütükçü, toplamda 23 farklı OSB’den 67 firmanın bu krediler kapsamında 153 milyar TL değerinde kredi kullandığının altını çizdi. Aynı zamanda, Vodafone iş birliğinde 14 pilot OSB’de başlayan bir proje ile elektronik atıkların toplanarak geri dönüşüme kazandırılması yoluyla elde edilen gelirin ilkokullarda kodlama sınıfı yapılmasına öncülük ettiklerini hatırlatan Kütükçü, OSB ve Türk sanayisinin yeşil dönüşüme ayak uydurması için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Türk sanayisi, gelişimini OSB modeline borçludur

TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak, OSB’lerin Türk sanayisinin gelişmesi açısından önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Kamunun sanayi bölgeleri için bazı hizmetleri ülkenin her köşesine ulaştıramadığı durumlarda OSB’lerin devreye girdiğini hatırlatan Sak, imalat sanayisinin gelişmesinde OSB’lerin büyük katkıları olduğunu ifade etti. Pandemi ile birlikte değer zincirlerinin yeniden yapılandırıldığına dikkat çeken Sak, yeni tedarik zinciri tasarımı ile ham maddenin nereden ve nasıl tedarik edildiğinin artık sanayi alt yapısını da etkileyeceğini hatırlattı. Soğuk savaş döneminin sona erdiğini ve büyük güçler arası rekabetin yeniden gündeme geldiğini ifade eden Sak, ABD ile Çin arasındaki rekabetin Soğuk Savaş dönemindeki ABD ile Rusya arasındaki rekabete benzemediğini ve artık teknolojik dönüşüm alanında daha fazla rekabet yaşandığını belirtti.

Türkiye’nin bundan böyle hangi değer zincirleri içinde nasıl yer alabileceği üzerine çalışılması gerektiğine değinen Sak, değişik sektörlerdeki firmaların girdi ihtiyaçlarının nasıl değişeceğini şimdiden tartışarak bir hazırlık yapmak gerektiğini belirtti. Yeşil dönüşümün birden gerçekleşmeyeceğini ve 10-15 yıl gibi daha uzun bir vadede bu dönüşümün gerçekleşeceğini hatırlatan Sak, Türkiye’de kamu kurumlarının şimdiden hem idari düzeyde hem de yasal çerçevenin hazırlanması düzeyinde çalışmalarına bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı. OSB’lere düşen temel sorumluluğun firmalarda yeşil dönüşüme dair farkındalığı artırmak olduğunu ifade etti. Ayrıca, döngüsel ekonomi çözümlerinin önümüzdeki dönemin tartışması olduğunu belirten Sak, atık toplayan şirketin bunu ihtiyacı olana firmalara ulaştırması için daha sıkı bir koordinasyon ve iş birliğine ihtiyaç olacağını belirtti. Bu ihtiyacın da yereldeki OSB’leri ve odaları daha önemli hale getirdiğini aktaran Sak, bu koordinasyonun Ankara’dan planlanamayacağını sözlerine ekledi. Döngüsel ekonomi konusunda OSB’lerin ne tür yetkilere ihtiyaç olduğunun tasarlanması gerektiğini aktardı.

Webinar, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Etiketler: OSB, osb yıldızları,

Yazdır

« Tüm Haberler