logo tobb logo tobbetu

Dünden bugüne Türkiye-Amerika ilişkileri masaya yatırıldı TEPAV tarafından önceki gün düzenlenen “Değişen dünyada Türkiye-Amerika ilişkilerinin geleceği” başlıklı toplantıda iki ülke ilişkilerinin geçmişi ve geleceği ele alındı.
Haber resmi
20/01/2023 - Okunma sayısı: 2097

 

 

TEPAV’ın “Değişen dünyada Türkiye-Amerika ilişkilerinin geleceği” toplantısı 19 Ocak’ta ABD, İsrail, Avustralya, Kanada, Belarus, Cezayir, Güney Sudan, İsveç, Lüksemburg, Moldova ve Panama Büyükelçileri ile sivil toplum kuruluşları mensupları, akademisyenler ve siyasi parti yetkililerinin yoğun katılımıyla Ankara’da gerçekleşti.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Soli Özel, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Direktörü Bülent Alirıza, Türkiye Cumhuriyeti eski Vaşington Büyükelçisi ve Ankara Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Büyükelçi Namık Tan’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantının moderatörlüğünü TEPAV Politika Analisti Gülru Gezer üstlendi.

18 Ocak 2023 tarihinde, Vaşington’da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından uzmanların yorumlarıyla geçmişten günümüze Türkiye-ABD ilişkilerinin masaya yatırıldığı toplantıda iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğine ilişkin beklentilere de yer verildi.

Namık Tan: “ABD küresel istikrardan sorumlu”

Amerika’nın 2010’lardaki gücünü yitirmesinin ve Batı’daki tüm ortaklarıyla ilişkilerinin bozulmasının Rusya’nın elini güçlendirdiğini belirten Tan, Türkiye’nin tüm bu büyük problemlere çözüm bulmaya çalıştığını söyledi.

Türkiye’nin hiçbir zaman ABD’deki güç ayrılığını fark edemediğinin altını çizen Tan, “Sadece yönetimle değil, ABD Kongre’siyle de çalışılması gerekiyor. Geçmişten bu yana kaçırılan nokta bu. İlişkiler geçmişten bugüne en kötü döneminde geçse de iki ülke arasındaki ilişkinin iyileştirilebileceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

İlişkilerin bu noktaya gelmesinde Türkiye’nin de payı olduğunu belirten Tan, “Küresel istikrardan sorumlu olan küresel güç ABD’dir. Dolayısıyla ilişkilerin düzeltilmesindeki sorumluluğu daha fazladır” dedi.

Bülent Alirıza: “Problemleri çözmek için zaman yok”

2013 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barrack Obama arasında Suriye konusunda yaşanan fikir ayrılığının iki ülke arasındaki ilişkide kırılma noktalarından biri olduğunu aktaran Alirıza, hem Türkiye hem de ABD cephesinde karşılıklı ithamlarla dolu bir gündem olduğunu vurgulayarak “Problemlerin çözümüne odaklanmalıyız, şikayet ettiğimiz sürece sorunların çözümüne vakit bulamayacağız.” dedi.

Murat Yetkin: “Ankara, Vaşington ve Moskova arasında denge bulmaya çalışıyor”

Türkiye’nin ABD ve Rusya arasında denge kurmaya çalıştığına dikkat çeken Yetkin, “Rusya ve ABD, Türk dış politikası için iki ana aktör. Bugün F35-S400 krizinin de yol açtığı Rusya kaynaklı çok sayıda problemimiz var. Ama en büyük problem 2016’da yaşanan darbe girişimi.” dedi.

Soli Özel: “Yeni dünya düzeninin kurulduğu bir döneme giriyoruz”

Özel, Türk-Amerikan ilişkilerinde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan kırılmalara değinerek, ikili ilişkilerin zaman içerisinde birçok evreden geçtiğini, yakın geçmişte ise 1 Mart tezkeresi ve 15 Temmuz darbe girişiminin Vaşington-Ankara hattında derin izler bıraktığını vurguladı.

ABD ve Türkiye arasındaki çıkar çatışmasının soğuk savaşın bitiminde başladığına dikkat çeken Özel, “Yeni dünya düzeninin kurulduğu bir döneme giriyoruz. Türkiye burada stratejik kimliğinin ne olacağına karar vermeli.” diye konuştu.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler