logo tobb logo tobbetu

AB Katılım sürecini gerçekten canlandırmak istiyorsanız lütfen AB Bakanlığı kurmayınız Değerlendirme Notu / Nilgün Arısan Eralp
Haber resmi
10/05/2023 - Okunma sayısı: 1983

 

 

Seçimlere çok az süre kalan bu günlerde yeniden bir Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı kurulacağı söyleniyor. Bu bakanlığın kurulma amacı yeniden canlandırılması düşünülen AB katılım süreci için Türkiye’de yapılacak çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve bunun için de etkin bir şekilde koordine edilmesi mi yoksa seçim sonrası hükümette yer alacak kişiler için bir başka bakanlık/makam daha yaratmak mı şu anda bu konuda bilgi sahibi değiliz.

Bilindiği gibi şu anda bir AB Bakanlığı yok. AB Bakanlığı, 2000 yılında kurulan AB Genel Sekreterliği’nin (ABGS) 2011 yılında Bakanlığa dönüşmesi ile oluşturuldu ve ilk AB Bakanı da Egemen BAĞIŞ oldu. Açıkçası, daha önce bir Devlet Bakanı olan Egemen Bağış’a bağlı olan AB Genel Sekreterliği’nin Bakanlığa dönüşmesinin esas amacı - Devlet Bakanlıkları diğer Bakanlıklara göre daha “önemsiz” olarak değerlendirildiğinden - Egemen BAĞIŞ’a daha “ağırlıklı” bir makam verilmesi idi ve bu Bakanlığın kurulması için de kendisi bizzat çalışmıştı.

Kurum ABGS olarak faaliyet gösterdiği dönemde kadrosu, daha önce Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin farklı boyutlarında koordinasyon işlevi üstlenmiş kurumlardan (Dışişleri Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı) bilgili ve deneyimli bürokratlardan ve AB hazırlık çalışmalarını yürüten diğer bakanlıklardan konulara hâkim, deneyimli sınırlı sayıda devlet memurundan oluşmaktaydı. ABGS Bakanlığa dönüştükten sonra kadrosu ihtiyaca bağlı olmayan bir şekilde hızla artırıldı. Diğer Bakanlıklarla aynı konumda olduğu için de - AB katılım sürecinin duraklamasının da katkısıyla- Bakanlık koordinasyon işlevini yerine getirmede çok zorlanmaya başladı.

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Bu değerlendirme notu 7 Mayıs 2023 tarihinde Politikyol’da yayımlanmıştır.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler