logo tobb logo tobbetu

2022’nin son çeyreğinde cari işlemler açığı son 5 yılın zirvesine çıktı TEPAV Makroekonomik Dengesizlik Göstergeleri Bülteni 10. sayısı yayımlandı. 2022 yılının dördüncü çeyreğinde cari işlemler açığı son 5 yılın zirvesine çıkarken finansal göstergelerin işaret ettiği kırılganlıklar derinleşti.
Haber resmi
18/05/2023 - Okunma sayısı: 1841

 

2022 yılının dördüncü çeyreğine ait kaynak resmi istatistiklerin yayımlanmasını takiben MDG Puan Tablosu güncellendi.

Güncellenen göstergelere göre, birim işgücü maliyetlerindeki düşüşler bu çeyrekte hızlanırken reel efektif döviz kuru yüksek negatif değerlerini korudu. Öte yandan Türkiye’nin dünya ihracatındaki payındaki kısmi yükselişe rağmen, ithalat harcamalarının ihracat gelirlerinin çok üzerinde artması nedeniyle cari işlemler açığı son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca, artan finansman ihtiyacı net uluslararası yatırım pozisyonuna da olumsuz olarak yansıdı.

Diğer tarafta özel sektör kredi kullanımlarının hızlanması, finansal yükümlülüklerle konut fiyat endeksi göstergelerinin eşik değerlerin çok üzerinde olması finansal istikrara yönelik önemli kırılganlıklar oluşturuyor. İstihdam göstergelerinde ise bu çeyrekte iyileşme gözlendi ve salgın sonrasında ilk defa tüm göstergeler eşik değerlerin içinde yer aldı. Buna karşın, gözlenen olumlu gidişata rağmen, genel işsizlik oranının çift haneli düzeyini koruması ve genç işsizlik oranının ise bunun iki katına yakın bir düzeyde seyretmesi, güçlü makroekonomik dengelerin tesisi açısından iyileşme eğiliminin devamını gerekli kılıyor.

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

 

Etiketler: MDG,

Yazdır

« Tüm Haberler