logo tobb logo tobbetu

Yurt dışında doğan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık hakkını kazananların sayısı yaklaşık 1,5 milyon olabilir mi? Değerlendirme Notu / Merve Dündar
Haber resmi
31/05/2023 - Okunma sayısı: 2807

 

 

Yurt dışında doğup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık hakkı kazananların sayısı, son dönemde ülkede merak edilen ve seçim sürecinde de sık sık tartışmalara neden olan bir konu. Ülkemiz, tarihi boyunca farklı kültürlerin ve toplumların kesişim noktasında yer almasıyla bilinirken son yıllarda yaşanan gayrimenkul alımıyla Türkiye vatandaşlığı elde edilmesi, göç akınları ve sığınmacı krizi, Türkiye'nin kozmopolit yapısını daha da belirgin hale getirmiştir. Ancak, vatandaşlık başvuruları ve kazananların sayısıyla ilgili net ve güncel verilerin kamuya açıklanmaması, bu konuda spekülasyonlara ve eleştirilere yol açmıştır. Bu yazıda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık hakkı kazananların sayısı, kamuya açıklanan TÜİK verileri kullanılarak tahmin edilmeye çalışılmaktadır.

TÜİK adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ikamet edilen illere göre doğum yerleri verisi

TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 85 milyon 279 bin 553 kişiye ulaşmış olup bu rakam ülke sınırları içinde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve yabancı uyruklu nüfusu kapsamaktadır.  2022 yılı verilerine göre 85 milyonun 1 milyon 823 bin 836’sını ülkemizde ikamet eden yabancı uyruklu nüfus oluşturmaktadır. Yabancı uyruklu nüfusa geçici koruma statüsüyle ülkede bulunan Suriyeliler dahil değildir.  Yabancı uyruklu nüfus çıkarıldığında geriye kalan 83 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı içerisinden ne kadarının sonradan vatandaşlık hakkı kazananlardan olduğu ise belirtilmemektedir. Bu yazıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık hakkı kazananların sayısını tahmin edebilmek için TÜİK’in “ikamet edilen illere göre doğum yerleri” verisi kullanılacaktır.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Seçmen, vatandaşlık,

Yazdır

« Tüm Haberler