logo tobb logo tobbetu

“Dijitalleşme ve uzaktan çalışma kadın istihdamını pozitif etkiliyor” G20 ülkelerinde 25X25 hedefinin belirlenmesinden bu yana kadın istihdamının arttığına, ancak bu ivmenin COVID 19 süreci ile birlikte sekteye uğradığına dikkat çeken TEPAV Ekonomiyi İzleme Merkezi Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, “Dijitalleşme iş kurma maliyetlerini düşürüp evden çalışma modelini yaygınlaştırarak kadınların iş kurmasını kolaylaştıracak önemli fırsatlar sunuyor” dedi.
Haber resmi
08/06/2023 - Okunma sayısı: 1919

 

 

T20’nin de aralarında bulunduğu farklı katılım gruplarının iştirakiyle 9 Mayıs 2023 tarihinde Hindistan’ın Goa şehrinde düzenlenen “Kadın Öncülüğünde Kalkınma” yuvarlak masa toplantısına katılan TEPAV Ekonomiyi İzleme Merkezi Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, T20 temsilcisi olarak tartışmalara katkı sağladı.

G20 düzeyinde ekonomik ve toplumsal hayatta kadınları merkeze alan ilk üst düzey etkinlik olan “Kadının Güçlenmesi Bakanlar Konferansı” İtalya’nın dönem başkanlığında 2021'de düzenlenmişti. Konferansın temaları; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında kadının yeri, dijital ve finansal okuryazarlık, çevre ve sürdürülebilirlik, emek ve ekonomik güçlendirme, iş-yaşam dengesi olarak belirlenmişti. Endonezya’nın dönem başkanlığında da kadınların güçlendirilmesi konusunda çeşitli çalışmalar yürütülmüştü.

Hindistan'ın G20 başkanlığında ise “Kadınların Öncülüğünde Kalkınma” ana tema olarak belirlenmişti. Bu kapsamda düzenlenen yuvarlak masa toplantısına T20’nin yanı sıra, G20EMPOWER (G20 Kadınların Ekonomik Temsilinin Güçlendirilmesi ve İlerlemesi İçin İttifak), W20 (Kadınlar 20), C20 (Sivil Toplum 20),Women in STEM (STEM’de Kadınlar) ve Women’sLeadership (Kadın Liderliği) temsilcileri katıldı.

“Kadınlar İş Demektir: 25 X 25” başlıklı ilk oturumda, 2014 Brisbane Zirvesi'nde G20 liderlerinin işgücüne katılımdaki cinsiyet farkını 2025 yılına kadar 2012'ye kıyasla yüzde 25 oranında azaltmayı taahhüt ettikleri (25x25 hedefi), kadın girişimciliğinin teşvik edilmesinin de bu taahhüdün önemli bir boyutunu oluşturduğu ifade edilerek dijitalleşmenin kadınların kayıtlı ekonomiye katılımını etkileyen önemli bir faktör olduğu ve kadınların işgücüne ve iş hayatına katılımının rekabetin olduğu verimli bir iş döngüsü de yaratacağı belirtildi.

Kadın istihdamında toparlanma daha gecikmeli gerçekleşiyor

T20 temsilcisi olarak söz alan Gülbin Şahinbeyoğlu, 25X25 hedefinin belirlenmesinden bu yana G20 ülkelerinde kadın istihdamının arttığına, ancak bu ivmenin COVID 19 süreci ile birlikte sekteye uğradığına dikkat çekerek “Kadınların istihdam kayıpları daha büyük boyutta ve toparlama da daha gecikmeli gerçekleşiyor. Benzer gelişme Türkiye’de son depremde de yaşandı. Kadın istihdamında hala düşük düzeyler ve kırılganlıklar mevcudiyetini koruyor. Diğer taraftan, dijitalleşme iş kurma maliyetlerini düşürüp evden çalışma modelini yaygınlaştırarak kadınların iş kurmasını kolaylaştıracak ve ücretli iş sorumlulukları ile evdeki yükümlülüklerini dengeleyebilecek uygun koşulları sunuyor” dedi.

Başarılı örneklerin bilinmesi önemli

Başarılı örneklerin bilinmesinin, destek ve hizmetler hakkında bilgilerin etkin bir şekilde paylaşılmasının önemli olduğunu Vurgulayan Şahinbeyoğlu,”Bu çerçevede TOBB’un 81 ilde teşkilatlanan Kadın Girişimciler Kurulu’na benzer girişimler faydalı olabilir” ifadelerini kullandı.

Şahinbeyoğlu, TOBB-TEPAV ortaklığında her yıl düzenlenen “Türkiye'nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması” hakkında da bilgi vererek “Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket”,  “En Hızlı Büyüyen Kadın Girişimci Şirket”, “En Çevre Dostu Kadın Girişimci Şirketi”, “En Çok Dijitalleşen Kadın Girişimci Şirket” gibi dallarda ödüller dağıtıldığını ve bu uygulamanın ülke genelinde yakından takip edilen bir etkinlik olduğunu aktardı.

Kadınların STEM alanlarında temsiliyeti düşük

“İşin Geleceği için Eğitim: STEM'de Kadınlar” başlıklı ikinci oturumda kadınların STEM alanlarında düşük, bakım faaliyetlerinde ise aşırı temsiliyetlerine dikkat çekilerek bu durumun tüm toplumlarda geçerli olduğu belirtildi. Kadınların STEM alanlarına ve kariyerlerine daha fazla katılımını sağlamaya yönelik staj ve kariyer danışmanlığı gibi programların ve bilinçlendirme faaliyetlerinin faydalı olduğu ifade edilen oturumda, özellikle temsiliyetin düşük kaldığı gruplarda eğitim müfredatlarının gözden geçirilerek STEM konularının daha düşük sınıflardan başlayabileceği önerisinde bulunuldu. Oturumda yükseköğrenim için finansman sağlanması, mühendislik programlarının kadın mezunlarına özel şirketler tarafından istihdam fırsatlarının tanınması ve işyerlerinde bakım imkânlarının sunulması da tartışıldı.

G20 ve OECD ülkelerinde kadınlar yönetici pozisyonlarının yalnızca üçte birini oluşturuyor

“Tabandan Yüksek Makamlara: Tek Gelecek için Kadın Liderler” konulu son oturumda ise G20 ve OECD ülkelerinde kadınların yönetici pozisyonlarının yalnızca üçte birini oluşturduğunu, CEO düzeylerinde veya özel şirketlerin yönetim kurullarında yer alma olasılıklarının ise çok daha düşük olduğuna dikkat çekildi. Kadınların işyerinde yukarı doğru hareketliliğinin önündeki engelleri tanımlayan “cam tavan”, “yapışkan zemin” ve “liderlik labirenti” gibi metaforlara atıfta bulunulan oturumda, en üst düzey pozisyonlara ulaşan kadınların bile çeşitli sosyal, yasal ve kurumsal engellerle karşılaştığı ifade edilmiştir. Ev içi sorumlulukları ile birlikte çifte iş yükü üstlendikleri, işyerinde kadınlara ve seçtikleri sektörlere ilişkin toplumsal cinsiyet yargılarının bulunduğu, kadın rol modellerinin eksik olduğu ve ağ kurma fırsatlarının olmadığı konularının gündeme geldiği oturumda yönetim kurullarında kadınlar için asgari bir kota belirleyen yasaların olması, şirket yönetim kurullarının cinsiyet yapısının ve/veya çeşitlilik politikalarının şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşılması, kurullarda ve/veya üst yönetimde toplumsal cinsiyet çeşitliliği için gönüllü hedeflerin konulması gibi uygulamalar ile kamu ve özel sektör kaynaklı uygulanacak politikalara örnek verilerek G20’ni, girişimleri ile öncülük edebileceği belirtildi.

T20 Hindistan’ın yıl içinde gerçekleştirdikleri diğer etkinliklere, yayınlarına ve gelecek etkinlik takvimine web adresinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: T20,

Yazdır

« Tüm Haberler