logo tobb logo tobbetu

Haziran ayı perakende güveninde sınırlı iyileşme TEPAV Perakende Güven Endeksi, 13-23 Haziran 2023 tarihleri arasında uygulanan anket sonuçlarına göre, Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 9,7 puanlık, bir önceki aya göre ise 0,6 puanlık artışla -9,0 puan değerini aldı.
Haber resmi
14/07/2023 - Okunma sayısı: 2827

 

 

TEPAV Perakende Güven Endeksi’ne göre Haziran ayında perakende güveninde sınırlı iyileşme gerçekleşti. 13-23 Haziran 2023 tarihleri arasında uygulanan anket sonuçlarına göre, TEPE, Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 9,7 puanlık, bir önceki aya göre ise 0,6 puanlık artışla -9,0 puan değerini aldı.

Ankete katılan perakendecilerden geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Haziran 2023’te yüzde 43,8’den yüzde 54,1’e, önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 12,4’ten yüzde 15,1’e yükseldi. Öte yandan, önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 99,2’den yüzde 95,6’ya gerilerken düşüş bekleyenlerin oranı yüzde 1,0’in altında kaldı.

Bölgeler bazında incelendiğinde ise Haziran ayı perakende güveninde en fazla artış Batı, Güneydoğu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde gözlenirken Batı Karadeniz ve İstanbul’da geriledi, Ortadoğu Anadolu ve Doğu Marmara bölgelerindeki artışlar da ortalamanın gerisinde kaldı.

İşlerin durumu geçen yıla göre daha iyi

İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler, Haziran 2023’te -59,0 puan değerini alarak Mayıs 2023’e göre 7,8 puan azalırken Haziran 2022’ye göre 11,0 puan arttı.

Haziran 2023’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 7,2’si geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 67,4 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 25,4 oldu.

En fazla artış “bakkal, market ve büyük mağazalar” sektöründe

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Haziran 2023’te, geçen yılın aynı dönemine göre “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “motorlu taşıtlar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.)” sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı.

Perakende güveni yıllık değişiminde Türkiye, AB-27 ve Euro Bölgesi ortalamalarının üzerinde

Türkiye ve AB-27 ülkelerinin Perakende Güven Endeksleri değerlendirildiğinde, Haziran ayında geçen yıla göre en fazla artış gösteren ülke Yunanistan oldu. Yunanistan’ı Karadağ ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi takip etti. Bölge ortalamalarındaki değişim AB-27’de -1,6 puan, Euro Bölgesi’nde ise -1,0 puan oldu. Bir önceki aya göre gelişmeler değerlendirildiğinde en yüksek artış Yunanistan’da yaşandı; bölge ortalamaları ise AB-27’de -0,6 puan, Euro Bölgesi’nde -0,7 puan oldu. Türkiye’nin perakende güveni değişiminde AB-27 ve Euro Bölgesi ortalamalarının üzerinde olduğu görüldü.

 

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler