logo tobb logo tobbetu

2023’ün ikinci çeyreğinde artan borçluluk makroekonomik kırılganlıkları derinleştirdi TEPAV tarafından oluşturulan ve üç aylık bazda güncellenen Makroekonomik Dengesizlik Göstergelerine göre, 2023 yılı ikinci çeyreğinde istihdam göstergelerinde iyileşme belirginleşirken artan borçluluklar ve cari işlemler açığındaki yükselme iç ve dış makroekonomik kırılganlıkları derinleştirdi.
Haber resmi
10/11/2023 - Okunma sayısı: 1777

 

 

TEPAV tarafından oluşturulan ve üç aylık bazda güncellenen Makroekonomik Dengesizlik Göstergeleri’nin 12. sayısı yayımlandı. Buna göre, 2023 yılının ikinci çeyreğinde istihdam göstergelerinde iyileşme belirginleşirken artan borçluluklar ve cari işlemler açığındaki yükselme iç ve dış makroekonomik kırılganlıkları derinleştirdi.

MDG Puan Tablosuna ilişkin güncellenen göstergelere göre, 2023 yılı ikinci çeyreğinde reel efektif döviz kurundaki düşüşler hızlanırken birim işgücü maliyetlerindeki daralma devam etti. Zayıf Türk lirası ve düşük birim işgücü maliyetleri Türkiye’nin dünya ihracat payında süregelen artışı desteklerken söz konusu göstergedeki artış bu çeyrekte belirginleşti. Buna rağmen, ithalat harcamalarının ihracat gelirlerinin çok üzerinde artması nedeniyle cari işlemler açığına ilişkin gösterge 2015 yılından sonra ilk kez 2023 yılının ilk iki çeyreğinde eşik değerin dışına çıktı.

Finansal sektörün yükümlülüklerindeki artış son 10 yılın en üst seviyesine çıktı

Finansal sektörün yükümlülüklerindeki artış, eşik değerin 4 katını aşarak son 10 yılın en üst seviyesine çıkarken konut fiyat endeksinin de eşik değerlerin 7 kat üzerinde olması finansal istikrara yönelik kırılganlıklar oluşturdu. Buna karşılık, eşik değerin altında seyreden genel yönetim ve özel sektör borç stokunun GSYH’ye oranları dengeleyici olsa da her iki gösterge de 2023 yılı ikinci çeyreğinde artış eğilimine geçti. Özel sektör kredi kullanımları hızlanmış ve bununla ilgili gösterge 2017 yılından sonra ilk kez eşik değerin üzerinde gerçekleşti.

Genel işsizlik oranı çift haneli düzeyini korudu

İstihdam göstergelerindeki iyileşme bu çeyrekte belirginleşirken tüm göstergeler eşik değerlerin içinde yer aldı. İstihdam göstergelerindeki olumlu gidişata rağmen, genel işsizlik oranının çift haneli düzeyini koruması ve genç işsizlik oranının bunun 1,5 katına yakın bir düzeyde seyretmesi, güçlü makroekonomik dengelerin tesisi açısından istihdam alanındaki iyileşmenin sürdürülmesinin gerekli olduğuna işaret ediyor.

 

 

Bültene buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Etiketler: Ekonomi, MDG,

Yazdır

« Tüm Haberler