logo tobb logo tobbetu

Aylık Ekonomik Değerlendirme | Aralık 2023 Ali Çufadar / Ekrem Cunedioğlu
Haber resmi
19/12/2023 - Okunma sayısı: 1800

 

Seçim sonrası gecikmeli başlayan parasal sıkılaşma, Eylül 2023’ten itibaren etkilerini göstermeye başlamıştır. Kredi ve mevduat faizleri belirgin yükselmiş, yabancı para cinsi varlıklara talep azalmaya başlamış, üretim ve iç talep zayıflama eğilimine girmiş, en zayıf ekonomik göstergelerden biri olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net döviz varlıkları artmıştır.

Yabancı portföy girişleri artmıştır. Makroekonomik göstergelerdeki düzelme eğilimi ve hükümet yetkililerinin sıkı maliye ve para politikalarının kararlılıkla uygulanacağına ilişkin söylemleri Türkiye’nin risk primini düşürmüştür. Azalan risk primi ve Türk lirası cinsi varlıkların faizlerinin belirgin yükselmesi yabancı portföy girişlerinin artmasına neden olmuş; portföy girişleri TCMB net rezerv artışının temel kaynağı olmuştur.

TCMB’nin kontrollü kur politikası devam etmektedir. TCMB, bir yandan döviz rezervlerini güçlendirirken, diğer yandan da kurların kontrollü bir artış eğiliminde olmasını gözeten kur politikası izlemektedir. Kurlardaki göreli istikrar ve düşük artış eğilimi enflasyondaki düşüş eğilimini desteklemektedir.

Enflasyon hedeflerine ulaşma olasılığı artmaktadır. Sıkı para politikası ve kontrollü kur stratejisinin devamı enflasyon eğilimini ve bekleyişlerini olumlu etkilemektedir. Mevcut parasal duruşun devamı halinde, büyümenin belirgin yavaşlayacağı; ancak enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 36’ya yakınsayacağı öngörülmektedir.

Değerlendirmenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« Tüm Haberler