logo tobb logo tobbetu

Kasım ayı perakende güveninde kısmi iyileşme TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 10,6 puanlık azalış, bir önceki aya göre ise 3,2 puanlık artışla -13,6 puan değerini alırken bölgeler bazında Kasım ayı perakende güveni en fazla Batı Anadolu’da geriledi.
Haber resmi
25/12/2023 - Okunma sayısı: 1661

 

 

TEPAV Perakende Güven Endeksi açıklandı. Buna göre, Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 10,6 puanlık azalış, bir önceki aya göre ise 3,2 puanlık artışla -13,6 puan değerini aldı. TEPE anketine katılan perakendecilerden geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Kasım 2023’te yüzde 58,2’den yüzde 55,2’ye, önümüzdeki 3 ayda işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 49,3’ten yüzde 43,6’ya geriledi. Perakende güveni bir önceki aya kıyasla Kasım ayında yapılan indirim kampanyalarının etkisiyle artış gösterse de negatif seyrini korudu. Bölgeler bazında incelendiğinde ise Kasım ayı perakende güveni en fazla Batı Anadolu’da geriledi.

En fazla artış “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Kasım 2023’te, geçen yılın aynı dönemine göre “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken; “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “motorlu taşıtlar” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.)” sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı.

Perakende güveni en fazla Batı Anadolu’da geriledi

Bölgeler itibarıyla bakıldığında Kasım 2023’te Perakende güveni Doğu Marmara, İstanbul, Ortadoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde ortalamanın üzerinde gerçekleşirken Kuzeydoğu Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Orta Anadolu, Batı Marmara ve Batı Anadolu bölgelerinde ise ortalamanın altında gerçekleşti.

Konya, Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) iş birliğinde hazırlanan Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Kasım 2023’te geçen yılın aynı dönemine göre 0,8 puan azalırken bir önceki aya göre 1,5 puan artışla 4,9 puan değerini aldı. KOPE, Kasım ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha olumlu bir perakende güvenine işaret ediyor.

 

Bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« Tüm Haberler