logo tobb logo tobbetu

2023 Dış Politika Raporu Değerlendirme Notu / Ece Berfin Ergezer
Haber resmi
08/01/2024 - Okunma sayısı: 2578

 

 

Küresel siyasette değişen güç dengelerine, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney arasında artan rekabete bu yıl da yakından tanıklık ettik.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’dan çekilmesiyle başlayan kaos iklimi, 2022 Şubat’ında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve 2023 İsrail-Filistin Savaşı ile sert güç unsurlarının ve savaşların artmasına evrildi.

Afrika’da darbeler dönemi bu yıl da devam ederken diğer yandan koridorlar savaşına, Orta Asya’da hegemonya yarışına ve genel olarak Küresel Güney’in yükselişine şahit olduk.

Kuzey Amerika

2024 Başkanlık seçimlerinde aday adayı olan Donald Trump, hakkındaki dört ayrı iddianame ile uğraştığı bir yıl geçirdi. En ciddi iddialardan biri, gizli belge davası. İddianameye göre Trump, “çok gizli” ibareli bazı belgeleri Başkanlıktan ayrıldıktan sonra Florida’daki evinde tutuyor.

İkincisi, Trump’ın seçimlere müdahil olduğuyla ilgili. İddianame, 56. ABD Başkanının 2020'deki Başkanlık seçimlerinde ve 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınında dahli olduğunu belirtiyor. Trump, Amerikan Hükümetini aldatmak ve komplo kurmak suçlarından yargılanacak.

Bu yıl en çok yankı uyandıran ise, Trump’ın seçim sonuçlarına müdahil olma iddiası sebebiyle Georgia Atlanta'daki Fulton İlçe Hapishanesi'ne teslim olması ve kısa süren prosedürlerin ardından 200 bin dolarlık kefaletle serbest bırakılması oldu.

ABD’de tartışılan bir diğer gelişme, Covid-19’un hemen ardından Madde 42 olarak bilinen geçici düzenlemenin süresinin dolması ve akabinde sınırda yığılan göçmenler oldu. Madde 42’ye göre, ABD'ye gelen sığınmacıların yasal prosedürlere takılmadan, hızlıca sınır dışı edilmesinin önü açılmıştı. Pandeminin bitmesi ile düzenlemenin süresi Mayıs ayında doldu.

Binlerce kişi yasal olmayan yollarla sınırdan geçerek ABD’ye girmek için Meksika'nın Ciudad Juarez şehrinde bekliyor. Özellikle de Teksas eyaleti göçmenlik yasasını sıkılaştırmaya başlayacağı için sınırda yığılanların sayısında hızlı bir artış yaşanıyor.

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Dış Politika,

Yazdır

« Tüm Haberler