logo tobb logo tobbetu

TEPAV Gıda Fiyat Endeksi yayımlayacak TEPAV, Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) çalışması başlattı. TÜFE ile uyumlu ve ilk aşamada Türkiye geneli için gıda fiyat endekslerinin hesaplanacağı çalışma kapsamında, ilerleyen dönemlerde konut, sağlık ve ulaştırma gibi temel harcama gruplarına ilişkin veriler de eklenecek ve il/bölge bazlı geçinme maliyeti endeksleri paylaşılacak.
Haber resmi
31/01/2024 - Okunma sayısı: 1719

 

 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), TÜFE'nin yöntemsel çerçevesine uyumlu olarak geliştirdiği Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) çalışmasını geliştirerek bölgesel ve il bazlı geçinme maliyeti endekslerini hesaplamayı amaçlıyor.

Türkiye geneli için belirlenen asgari ücret artışlarının gelire ve yaşanan bölgeye bağlı yaşam maliyeti farklılıklarını dikkate almaması, önemli bir veri açığına işaret ediyor ve söz konusu değişkenlere bağlı alternatif göstergelerin türetilmesini gerekli kılıyor. Kamuoyuna açık, gerçek zamanlı veri kaynaklarına dayanan TEGE’nin hesaplama yöntemi TÜFE ile uyumlu olup aynı zamanda il ve bölge bazlı endekslerin türetilmesine olanak veriyor. İlk aşamada Türkiye geneli için gıda fiyat endekslerinin hesaplanacağı çalışmada, ilerleyen dönemlerde konut, sağlık ve ulaştırma gibi temel harcama grupları da kapsama alınacak ve il/bölge bazlı geçinme maliyeti göstergeleri de hesaplanacak.

TEGE, Eylül-Aralık 2023 döneminde dört aylık gıda enflasyonunu yüzde 17 ölçerken, TÜFE’de yüzde 14 olarak açıklandı.

TEGE istatistikleri aylık bazda ve referans ayı takip eden ilk hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacak.

 

TEGE Değerlendirme notuna buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« Tüm Haberler