logo tobb logo tobbetu

Seçim öncesinde perakende güveni negatif görünümde TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), şubat ayında da negatif seyrini korudu. TEPE anketine katılan perakendecilerden geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Şubat 2024’te yüzde 59,2’den yüzde 60,5’e yükselirken bölgeler bazında en fazla gerileme Ege Bölgesi’nde gerçekleşti.
Haber resmi
15/03/2024 - Okunma sayısı: 1570

 

 

 

TEPAV Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 170. sayısı yayımlandı. Buna göre, TEPE, Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 12,0 puanlık, bir önceki aya göre ise 4,8 puanlık azalışla -16,0 puan değerini aldı.

Perakende güveni geçen aya kıyasla azaldı

TEPE değeri, şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 12,0 puanlık, bir önceki aya göre ise 4,8 puanlık azalışla -16,0 puan değerini aldı. TEPE anketine katılan perakendecilerden geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Şubat 2024’te yüzde 59,2’den yüzde 60,5’e yükselirken önümüzdeki 3 ayda işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 45’ten yüzde 36,3’e geriledi. Önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 70,2 oldu.

İşlerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde olumsuz algılar ağırlıkta

İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler, Şubat 2024’te -28,9 puan değerini alarak Ocak 2024’e göre 0,6 puan artarken Şubat 2023’e göre 26,4 puan azaldı. Şubat 2024’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 24,6’sı geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 53,5 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 21,8 oldu.

Perakende güveni sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı

Şubat 2024’te, geçen yılın aynı dönemine göre “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.)”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “motorlu taşıtlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı.

En fazla gerileme Ege’de

Bölgeler bazında Şubat 2024’te, Batı Anadolu, Doğu Marmara, Orta Anadolu, Batı Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Karadeniz bölgelerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken Akdeniz, İstanbul, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde ise ortalamanın altında gerçekleşti.

AB’de perakende güveni geçen aya göre azaldı

Mart 2022’den bu yana olumsuz görünüm gösteren ve negatif değerler alan AB-27 Perakende Güven Endeksi, Şubat 2024’te de -5,2 puan değerini aldı. Değişim, bir önceki aya göre 1,0 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 4,4 puan düşüş yönünde oldu. Öte yandan TEPE, Ağustos ve Eylül ayları dışında son 12 ayda negatif değerler aldı.

KOPE performansı Türkiye genelinden daha iyi

Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Şubat 2024’te geçen yılın aynı dönemine göre 12,2 puan, bir önceki aya göre 1,9 puan azalışla -3,7 puan değerini aldı. KOPE, ocak ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha olumlu bir perakende güvenine işaret etti.

 

Bültene buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yazdır

« Tüm Haberler