logo tobb logo tobbetu

Türkiye, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın neresinde? TEPAV tarafından düzenlenen “Ukrayna: Doğu ile Batı'nın Çatışma Alanı” başlıklı toplantıda Türkiye'nin Ukrayna-Rusya sınırındaki gerilim ve savaş sürecindeki rolü ele alındı.
Haber resmi
18/03/2024 - Okunma sayısı: 1357

 

 

TEPAV’ın 14 Mart Perşembe günü Ankara'da düzenlediği “Ukrayna: Doğu ile Batı'nın Çatışma Alanı” başlıklı toplantı, büyükelçilik temsilcileri, akademisyenler, TİKA, TİHEK, Dış Politika Enstitüsü ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Bölgedeki gelişmelerin Türkiye'nin güvenliği ve bölgesel istikrar üzerindeki etkilerinin tartışıldığı ve Gazeteci-Yazar Deniz Berktay’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantının moderatörlüğünü TEPAV Dış Politika Programı Direktörü Gülru Gezer üstlendi.

“Türkiye bölgesel istikrarın sağlanmasında aktif rol oynamalı”

Türkiye'nin savaşın taraflarından bağımsızlığı ve tarafsızlığının vurgulandığı toplantıda, Berktay, Türkiye'nin barışın korunması ve bölgesel istikrarın sağlanması için aktif rol oynaması gerektiğine dikkat çekti.

Berktay, Ukrayna'nın bölünmüş kimliği ve jeopolitik önemine de değinerek Kiev çevresi ve batı bölgelerinin Batı yanlısı eğilimlerini vurguladı ve Türkiye'nin bölgedeki siyasi dinamikleri dikkatle takip etmesi gerektiğini belirtti.

“Savaş uluslararası hukuk çerçevesinde de değerlendirilmeli”

Ukrayna'daki savaşın Rusya'nın tutumu ve uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Berktay,  Rusya'nın savaşı "Ukrayna'ya özel operasyon" olarak adlandırmasını eleştirerek uluslararası hukukun ihlal edildiği gerçeğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

“Diyalog ve iş birliği önemli”

Bölgesel ilişkilerin yönetimi ve Türkiye'nin bu süreçteki rolünü belirlemek adına önemli adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Berktay, “Türkiye bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasında aktif bir rol oynamalı. Diyalog ve iş birliği önemli” dedi.

Yazdır

« Tüm Haberler