logo tobb logo tobbetu

OSBÜK ve TEPAV’dan yeşil dönüşüme değer katacak iş birliği OSBÜK ile TEPAV arasında yeşil dönüşüm çalışmalarına ilişkin “İş birliği ve Ortak Çalışma Mutabakat Zaptı” protokolü imzalandı.
Haber resmi
01/04/2024 - Okunma sayısı: 1394

 

 

OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ev sahipliğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, OSBÜK Yönetim, Denetim ve Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyelerinin katılımıyla 29 Mart Cuma günü Ankara’da gerçekleştirildi.

Toplantı sonrasında OSBÜK ile TEPAV arasında yeşil dönüşüm çalışmalarına ilişkin “İş birliği ve Ortak Çalışma Mutabakat Zaptı” protokolü imzalandı. Protokolün imzalarını OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ve TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak attı.

Toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’inin OSB’ler tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekerek OSB’lerin Türkiye’nin kalkınmasının mimarı haline geldiğinin altını çizdi.

“Hedefimiz OSB’leri yeşil dönüşüm konusunda Türk sanayisine rol model haline getirmek”

“OSBÜK olarak, camiamızın birlik ve beraberliğini daha da güçlendirmek, birlikte iş yapma, birlikte proje geliştirme kültürünü geliştirmek, OSB’lerimizin kurumsal hizmet kapasitelerini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyen Kütükçü sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca kalkınma yerelde başlar anlayışıyla çalışıyor, yereldeki iki önemli güç olan oda-borsalarımız ile OSB’lerimizin birlikteliğini kritik önemde görüyoruz. Bunun için yaptığımız şehir ziyaretlerinde, bölge toplantılarında mutlaka oda-borsalarımızla bir araya geliyor, OSB-Oda-Borsa birlikteliğinin önemini vurguluyoruz. Biliyoruz ki şehirlerimizin gelişmesinde, tek vücut olmak, beraber hareket etmek gerçekten çok kıymetli. Dolayısıyla OSBÜK olarak, Rifat Başkanımızın da destek ve katkılarıyla, bu kardeşlik ortamını hem OSB’ler hem de OSBÜK olarak devam ettirmek yönünden kararlıyız. Oda-borsalarımızın yanı sıra, TOBB ETÜ, TEPAV ve TOBBUYUM gibi TOBB’un kurumlarıyla da çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah TEPAV’la Yeşil Dönüşüm konusunda imzalayacağımız İş birliği ve Ortak Çalışma Mutabakat Zaptı ile bu çalışmalara bir yenisini daha eklemiş olacağız. Böylece, OSB’lerimizi yeşil dönüşüm konusunda Türk sanayisine rol model haline getirme hedefimize yönelik güçlü bir adım daha atmış olacağız.”

“OSB’ler Türkiye’nin tüm dünyada örnek olmuş bir projesi”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise Oda ve Borsalar ile OSB’lerin iş birliklerini artırmayı sürdüreceklerini dile getirerek, Türk ekonomisi ve ihracatı konusunda değerlendirmelerde bulundu. OSB’lerin Türkiye’nin tüm dünyada rol model olmuş bir projesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bugün ülkemizdeki 402 OSB’mizde 67 binden fazla sanayicimiz, üretim yapıyor, yaklaşık 2,6 milyon istihdam sağlıyorlar. Sanayi istihdamının ve ihracatının neredeyse yarıya yakınını OSB’lerimiz sağlar hale geldi. OSBÜK’ün ve OSB’lerimizin hizmet kapasitesi de büyüdü ve genişledi” diye konuştu.

“OSBÜK ve TEPAV arasında imzalanacak iş birliği çok değerli”

Hisarcıklıoğlu, OSBÜK ile OSB'lerin yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde Türk sanayisine rol model olmasına katkı sağlayacaklarını ifade ederek “Artık 81 ilde gerek sanayicilerimiz gerekse OSB’lerimiz karbon ayak izi doğrulama hizmetini TOBB MEYBEM aracılığıyla alabilecek. Kısacası sanayicilerin yeşil dönüşüm sürecinde OSB’lere önemli görevler düşüyor. İşte bu vizyonla OSBÜK ve TEPAV arasında imzalanacak iş birliği protokolünü çok değerli görüyorum” dedi.

“Tek tek şirketlere değil, OSB yönetimlerine odaklanılmalı”

TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, toplantıda yaptığı ve küresel gelişmeler doğrultusunda Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ile geleceğini değerlendirdiği sunumunda yeni dönemin yeni öncelikler getirdiğini aktardı. Sak, yeşil dönüşümün sadece iklim değişikliğiyle ilgili değil, öncelikle sanayi politikasıyla ilgili olduğunu belirterek, “İkiz dönüşümün hızlı şekilde yaygınlaşması için dönüşüme sanayi üretiminin kümelendiği OSB’lerin öncülüğünde başlamakta fayda var. Nasıl 1960’larda OSB yönetimlerini sanayinin kamu hizmetleri ile buluşacağı mükemmeliyet merkezlerinin gerektirdiği yetkilerle donatmışsak şimdi de yeşil ve dijital dönüşümün öncüleri olarak yeni yetkilerle teçhiz etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yazdır

« Tüm Haberler