logo tobb logo tobbetu

Aylık Ekonomik Değerlendirme | Nisan 2024 Ali Çufadar / Ekrem Cunedioğlu
Haber resmi
23/04/2024 - Okunma sayısı: 683

 

Yerel seçim öncesi oluşan olumsuz eğilim, seçim sonrası iyileşmeye başlamıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) şubat ayında enflasyon eğiliminde gözlemlenen bozulmaya ve net döviz rezervi kaybının başlamış olmasına karşın politika faizini artırmaması sonucu artan kur baskısı ve rezerv kaybı, öncelikle TCMB’nin mart ayında politika faizini 5 puan artırmasıyla yavaşlamıştır. Seçim sonrasında ise sıkı politikaların devam edeceği beklentisinin kuvvetlenmesi ile kur baskısı azalırken, net döviz rezervleri toparlanmaya başlamıştır.

TCMB ve hükümetin sıkı para ve maliye politikalarını süreceğine ilişkin net mesajları piyasalardaki oynaklığı azaltıcı niteliktedir. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, yetkililer, Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine bağlı kalınacağının, bu çerçevede sıkı para ve maliye politikalarının devam edeceğinin sürekli altını çizmektedirler. Bu yaklaşımın uygulamalarla desteklenmesinin, başta ülkemiz kredi notu olmak üzere, enflasyon bekleyişlerine, rezervlere ve kur istikrarına olumlu yansıyacağı öngörülmektedir.

TCMB’nin son dönemde mevduat faizlerinin artmasına yönelik uygulamaları olumludur. Ancak kredi artış oranına yönelik kısıtlar, özellikle KOBİ’lerin krediye erişimini ve üretimi olumsuz etkilemektedir. Bu çerçevede TCMB’nin para politikasını asıl olarak mevduat faizlerinin sıkı kalmasını sağlayacak politika faizi ve likidite yönetimi ile yürütmesinin, kredi kısıtlarını gevşetmesinin ve kredi faizlerinin serbest piyasa mekanizması çerçevesinde oluşmasının daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.

 

 

 

Değerlendirmenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« Tüm Haberler