logo tobb logo tobbetu

Dünya Bankası 2024-28 dönemi Türkiye Ülke İşbirliği Çerçeve belgesi bize ne anlatıyor?
Özel sektör ve yeşil ekonomi yoğunluklu bir program deneyimi bizi bekliyor
Değerlendirme Notu / H. Hakan Yılmaz
Haber resmi
24/04/2024 - Okunma sayısı: 856

 

 

Ülke İşbirliği Çerçeve Belgesinin Yapısı

Ülke Kalkınma Planı (KP) ve diğer strateji dokümanlarıyla Dünya Bankası Grubu (WBG) küresel zorluklar öncelikleri çerçevesinde hazırlanan 2024-28 (Mali Yıl) Ülke İşbirliği Çerçeve (CPF) dokümanı WBG İcra Direktörleri Kurulu onayı sonrasında 11 Nisan 2024 tarihinde yayınlanmıştır. Hazırlanan çerçeve dokümanla beş kurumdan oluşan WBG’un üç kurumsal yapısı (IBRD, IFC ve MIGA) üzerinden mevcut projelere ilave kredi, hibe ve garantiler alınması programlanmıştır.

Çerçeve belgesi ile WBG, grubun üçüncü en büyük ülke program olan 17 milyar ABD doları tutarındaki mevcut ülke portföyüne ilave olarak 5 yıl boyunca 18 milyar ABD doları seviyesinde bir kaynak sağlanması da planlanmıştır. İşbirliği çerçeve metninde, izleyen 3 yıllık dönemde projeler üzerinden kaynak kullanım imkanının ülkenin borçlanma ihtiyacına, kaynak sağlayacak üç kurumun mali yapısına, diğer üye ülkelerin talebi ile küresel gelişmelere bağlı olduğu da vurgulanmaktadır.

Bir önceki Ülke İşbirliği Çerçeve belgesi 2017-21 dönemini kapsamaktaydı. 2021 yılında beş yıllık süre bitmiş olmasına rağmen 2023 yılına kadar uzatılarak devam ettirilmiştir.

 

 

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Dünya Bankası, Ekonomi,

Yazdır

« Tüm Haberler