logo tobb logo tobbetu

Türkiye'deki Kaçak Ermeni Göçmenlerin Durumu TEPAV’da gerçekleştirilen bir toplantıyla Araştırmacı/Gazeteci Alin Ozinian’ın çalışması tanıtıldı
19/02/2010 - Okunma sayısı: 3025 ANKARA- TEPAV'da 17 Şubat'ta yapılan toplantıda, Araştırmacı/Gazeteci Alin Ozinian tarafından gerçekleştirilen, "Türkiye'deki Kaçak Ermeni Göçmenlerin Durumu" konulu araştırmanın sonuçları açıklandı.

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven SAK toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Kafkasya'daki bütün bölge ülkeleriyle yakınlaşmasının önemini vurgulayarak, Türkiye-Ermenistan arasında ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ermenistan'dan gelen göçlerin şaşırtıcı olmadığını ifade eden Sak, dünyadaki küresel krize rağmen Türk ekonomisinin bu bölgede yıldız gibi parladığını ve Türkiye'nin bir sanayi bölgesi olduğunu belirtti.

Ermenistan-Türkiye Projesi Müdürü Artak SHAKARYAN ise yaptığı konuşmada, Avrasya Ortaklık Fonu hakkında kısa bir bilgi verdi. EPF'nin amacının, kültürlerin birbirini anlaması yönüyle toplumlar arası ilişkilerin sağlanması olduğunu belirtti ve bunun Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yolunda önemli bir katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Alin Ozinian'ın yaptığı araştırmanın insani boyutuna önem verdiklerini, sınır ötesi ve göç programını birleştirip bundan bir sentez yaratmayı istediklerini açıkladı.

Toplantıda daha sonra söz alan Alin Ozinian, Avrasya Ortaklık Vakfı (EPF) desteği ve Norveç Büyükelçiliği fonuyla gerçekleştirilen araştırmanın amacının, Türkiye'de kaçak çalışan Ermenilerin genel durumunu tespit etmek, genel profillerini oluşturmak, toplumla ilişkileri, sosyal ve hukuki sorunlarını belirlemek, bu kaçak işçilerin sorunları hakkında çözümler sunmak olduğunu belirtti. Artak Shakaryan'ın da belirttiği gibi, araştırmanın insani boyutunu önemsediklerini vurgulayan Ozinian, basında çıkan haberlerde ise, bu işçilerin Türkiye-Ermenistan ilişkileri açısından değerlendirildiğini, ne zaman olumsuz bir haber çıksa bu insanları sınır dışı etme konularının tartışıldığına dikkat çekti.

Ozinian verdiği bilgiye göre, Ermenistan'dan buraya göç edilmesinin nedenleri, Sovyetler'den sonraki Ermenistan içindeki istikrarsızlık, 1988 Ermenistan depremi, Karabağ sorunu sonucu Türkiye-Ermenistan sınırının kapanmasının da olumsuz etkilediği zor ekonomik şartlar, Türkiye'deki Ermeni nüfusunun potansiyel işveren olması, Türkiye'deki vize rejiminin ve sınırların kapalı olmasına rağmen ulaşımın kolaylığı olarak belirlendi. Türkiye'ye göç eden Ermenilerin %96'sı kadın. Bunların çoğunluğu temizlikçi, hasta-çocuk bakıcısı olarak çalışıyor. Aylık gelirleri 500-1000 Dolar arasında değişiyor. Genel olarak İstanbul-Kumkapı'da yerleşikler.

Çoğunluk ülkesine dönmek istiyor. Ama büyük ihtimal dönemeyeceklerini düşünüyor. Hrant Dink cinayetinden sonra can güvenliklerinden endişe duyuyorlar. Genel olarak Türk insanından rahatsız olmadıklarını, özellikle Türkiye'ye geldikten sonra Türkiye hakkındaki düşüncelerinin değiştiğini söylüyorlar.

Yazdır

« Tüm Haberler