logo tobb logo tobbetu

TEPAV'da Soğuk Savaş Dönemi Tartışıldı Viyana Üniversitesi’nden Oliver Rathkolb “Avrupa ve Soğuk Savaş 1989” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
22/01/2010 - Okunma sayısı: 1796 ANKARA- TEPAV'da Viyana Üniversitesi Çağdaş Tarih Bölüm Başkanı Oliver Rathkolb'un konuşmacı olarak katıldığı "Avrupa ve Soğuk Savaş 1989" başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

Rathkolb sunumunda iki Almanya'nın birleşme süreci, Doğu Avrupa'daki kadife devrimler, Demir Perde rejimlerinin yıkılma ve yenilenme süreçleri ile büyük devletlerin bu süreçlerdeki tutumlarına değindi. Rathkolb, bu devrimlerin ana sebepleri olarak burada yaşayan halkların liberal değerlere duyduğu özlemi ve o sırada kendi sonunun yakınlığının farkında olan Sovyetler Birliği'nin kansız bir dağılma için bütün yoğunluğunu kendisine harcamasını saydı.

Batılı bütün liderlerin Gorbachev'e uyguladığı "Glasnost(Yönetimde Saydamlık) ve Perestroyka(Yeniden Yapılanma)" politikalarının yarattığı yumuşaklık sebebiyle çok şey borçlu olduğunu belirten Rathkolb, Sovyetlerin uyguladığı sert politikadan vazgeçmesinin Almanya'nın birleşmesinin ve her biri kendine özgü olan diğer komünist ülkelerde gerçekleşen olayların genel bir savaş ve bir çatışmaya yol açmadan atlatılmasını sağladığını belirtti.

Rathkolb Almanya'nın yeniden birleşmesi konusu üzerinde özellikle durarak, iki tane dünya savaşının verdiği korkudan ötürü başlangıçta bunun ileride yeni bir çatışmaya yol açabileceği düşüncesiyle hiçbir büyük devletin bunu istemediğini, ancak dönem şartlarını değerlendiren Alman Başbakanı Kohl'un uyguladığı akıllıca politikalarla bunu gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Haberle ilgili dosyalar

Davetiye

Etiketler: Avrupa, Soğuk Savaş,

Yazdır

« Tüm Haberler