logo tobb logo tobbetu

TEPAV'da Türk Amerikan İlişkileri, Kıbrıs ve Ermeni Sorunu Masaya Yatırıldı Yuvarlak masa toplantınsın ana konuşmacısı CSIS Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza oldu
01/02/2010 - Okunma sayısı: 2395 ANKARA- TEPAV tarafından 1 Şubat 2010 tarihinde düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Türk Amerikan İlişkileri, Kıbrıs ve Ermeni sorunu masaya yatırıldı.

ABD düşünce kuruluşlarından Center for Strategic and International Studies'in (CSIS) Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza ana konuşmacı olarak katıldığı yuvarlak masa toplantısında Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi. Obama'nın gözünde Türkiye'nin konumunun değer kazandığını ve kaçınılmaz bir şekilde öneminin arttığını anlatan Alirıza, Obama'nın ilk denizaşırı ziyaretini İstanbul'a ve ardından Kahire'ye yapmış olmasıyla bunu gösterdiğini belirtti. Alirıza sunumunda, ABD'nin "ya müttefikimsin ya düşmanım" politikasının artık işe yaramadığının da altını çizerek, Obama'nın bunu değiştirme niyetinde olduğunu söyledi. Ancak bazı durumlarda Obama'nın politikasını sertleştirebileceğini ifade eden Alirıza, bunu onun Afganistan konusunda hiç istememesine rağmen asker yollamak zorunda kaldığını söyleyerek örnekledi. Ali Rıza, Obama- Erdoğan görüşmesine de değinerek, ilişkilerin iyi gittiğini ve tarafların beraber çalışmaya devam etmek istediklerinin açık olduğunu belirtti.

Ali Rıza, sunumunda Ermeni sorununa ilişkin olarak ise Obama'nın bu konuda doğru olmadığını düşündüğünü belirtti. Bundan daha iki sene öncesinde Amerikan Kongresi'ne gelen Ermeni tasarısına, kongredeki bütün Yahudilerin "hayır" oyu verdiğini hatırlattı.

Kıbrıs hakkında da görüşlerini belirten Ali Rıza, eğer iki taraf arasında yakında gerçekleştirilecek olan görüşmeler iyi gitmezse, Kıbrıs sorununun çıkmaza gireceğinin altını çizdi.

Ali Rıza, Türkiye'nin şu an bütün komşularıyla iyi geçinme politikasına ilişkin olarak ise, bunun kuşkusuz iyi bir şey olduğunu ama yüksek ticaret rakamlarının başarılı bir komşuluk politikası anlamına gelmediğini ve buna rağmen ileride sorunların olabileceğini belirtti.

Yazdır

« Tüm Haberler