logo tobb logo tobbetu

Türkiye - ABD İlişkilerindeki Engelleri Aşmak CSIS Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza'nın konuşmacı olarak katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı.
04/08/2010 - Okunma sayısı: 1865 ANKARA- ABD düşünce kuruluşlarından Center for Strategic and International Studies'in (CSIS) Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza'nın konuşmacı olarak katıldığı yuvarlak masa toplantısında Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği tartışıldı.

Türk-Amerikan ilişkilerinin neredeyse tarihinin en kötü dönemini yaşadığını ifade eden Alirıza, Türkiye'nin İran ve İsrail konusundaki tutumunun bunda büyük rol oynadığını belirtti. Ancak bunun ilişkilerde bir kopma gibi algılanmaması gerektiğini vurgulayarak, Türk-Amerikan ilişkilerinin bir alt ve bir üst sınırı olduğunu, şimdi alt sınıra yaklaşılsa da ilişkilerin kopmayacağını söyledi.

Bülent Alirıza, 2009 yılında Obama-Erdoğan buluşmasıyla esen uyum rüzgarlarının Obama'nın iç politikada yaşadığı sıkıntılar ve İran geriliminin de etkisiyle değişip sertleşmesi, Türkiye'nin de Ortadoğu alanında çeşitli çıkışlarıyla soru işareti uyandırıp tepki toplaması sonucu tam aksi yönde döndüğünü ifade etti. Erdoğan'ın İslam dünyasına açılım çabalarının, İran'ın nükleer girişimlerine verdiği desteğin ve İsrail'e karşı giderek sertleşen yaklaşımının kaygı ve huzursuzluk yarattığını anlatan Alirıza, gelinen noktada ilişkilerdeki gerilimin 2003 yılında yaşanan tezkere krizinden daha vahim olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin İsrail'in Gazze politikası, Irak'ta PKK terörüyle mücadele ve İran nükleer programına müdahale gibi sorunlarla daha da gerilebileceğini ifade eden Alirıza, yine de iki tarafın da ilişkilere bakış açılarında farklılıkları olan müttefikler gibi bakması gerektiğini vurguladı.

Haberle ilgili dosyalar

Davetiye

Yazdır

« Tüm Haberler