logo tobb logo tobbetu

Avrasya Ülkelerinin İşadamları Buluştu Tepav | Epri, TOBB Koordinatörlüğü ve evsahipliğinde gerçekleştirilen "Avrasya Ticaret ve Sanayi Odaları 2. Zirve Toplantısı"na katıldı.
28/05/2006 - Okunma sayısı: 2388 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin koordinatörlüğü ve evsahipliğinde gerçekleştirilen "Avrasya Ticaret ve Sanayi Odaları 2. Zirve Toplantısı"na, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Kıbrıs Türk Sanayi ve Kıbrıs Türk Ticaret Odaları başkanları ve başkan yardımcıları iştirak etti. Katılımcı ülkelerin oda başkanları ve başkan yardımcıları ile Avrasya jeopolitiğinde uzmanlaşmış uzmanların bölgesel işbirliğine yönelik değerlendirmelerde bulunduğu zirvede, Tepav | Epri  Dış Politika Etütleri araştırmacısı Hüseyin Erdem ile TOBB-ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve Tepav | Epri  Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Aydın da birer sunum yaptılar. Zirvede üzerinde mutabık kalınan konular ana hatlarıyla aşağıda belirtilmiştir:

• Zirvede bölgenin gelişmesi ve kalkınması hedefine yönelik olarak, bölge ülkeleri arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi ve bu amaçla ülkelerin birbirlerini tamamlayıcı özelliklerinden azami ölçüde istifade edilmesi gereği üzerinde önemle durulmuştur.

• Bölge ülkeleri ekonomilerinde, özellikle hizmet ve lojistik sektörlerinde bölgesel entegrasyonun ve rekabetin gelişmesini sağlamak için, tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması ve yeniden faaliyete geçirilmesi yönünde, bölge ülkelerinin ulaşım ve lojistik imkanlarının geliştirilmesi için işbirliği yapılmasının ve ülkelerce bu yönde imkanları ölçüsünde destek verilmesinin yararlı olacağı vurgulanmıştır.

• Yatırım ve ticaretin kolaylaştırılmasını sağlayacak düzenlemeleri teşvik etmek, ulaştırma ve ticaret alanlarında yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla, vize alımı, yabancı işçi istihdamı, çalışma lisansı ve oturma izni konularındaki sorunların giderilmesi ve bu işlemlerin kolaylaştırılması, gümrüklerde karşılaşılan sorunların giderilmesine yönelik çaba gösterilmesi ile sektörel toplantılar yapılması, KOBİ'ler, enerji, maden kaynakları ve ulaştırma, altyapı, hidroenerji, müteahhitlik hizmetleri, turizm alanlarında işbirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

Sonuç olarak bu zirvede belirginleşen ana konuların değerlendirilebileceği ortak çalışmaların periyodik olarak gerçekleştirilmesine, katılımcıların zirve sonuçlarını hem hükümetlerine, hem de ilgili kurumlarına iletmelerine, bu konuda, TOBB'un da ilgili hükümetler nezdinde girişimde bulunmasına karar verilmiştir.

Tepav | Epri  Dış Politika Etütleri araştırmacısı Hüseyin Erdem ile TOBB-ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve Tepav | Epri  Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Aydın'ın sunumlarına ulaşmak için aşağıdaki ppt dokümanlara tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler