logo tobb logo tobbetu

"Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Çalıştayı"na 24 Ülkeden Katılım Sağlandı TEPAV, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İslam Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası işbirliğiyle 20-23 Eylül tarihleri arasında düzenlenen "Ekonomik Büyüme İçin Yatırım Ortamının İyileştirilmesi" konulu çalıştaya 24 ülkeden yetkililer katıldı.
01/10/2010 - Okunma sayısı: 2847

İSTANBUL - TEPAV, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İslam Kalkınma Bankası (İKB) ve Dünya Bankası'nın işbirliğiyle düzenlenen ve 20 Eylül 2010 tarihinde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarciklioğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayan "Ekonomik Büyüme İçin Yatırım Ortamının İyileştirilmesi" konulu çalıştay başarıyla tamamlandı.

Çalıştaya İKB'ye üye ülkeler arasından Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Brunei, Cezayir, Cibuti, Endonezya, Gambiya, İran, Malezya, Mısır, Moritanya, Nijerya, Senegal, Suriye, Tacikistan, Togo, Tunus, Uganda, Ürdün ve Yemen'den yatırım ve kalkınma ajansları üst düzey yetkilileri katıldı. Türkiye'den ise İstanbul Ticaret Odası, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı yetkilileri çalıştayda yer aldı. Böylelikle çalıştaya katılanların sayısı 27'yi buldu.

Programda yatırım ortamının iyileştirilmesi için uygulanması gereken teşvik ve işgücü politikaları, yatırımcıların yatırım kararı almasındaki etkenler, kayıtdışılık ve yolsuzluğun yatırım ortamı üzerindeki etkileri anlatıldı. Eğitimler arasında grup çalışmaları yapıldı. Malezya, Mısır ve Ürdün ülke örnekleri bu ülkelerden gelen katılımcıların yaptığı sunumlarla incelendi.

Çalıştayda Türkiye'deki reform sürecine de ayrıntılarıyla yer verildi. Türkiye'de şirket kuruluşu, istihdam politikaları, sektörel izinler, arazi temini ve arsa geliştirme, vergi ve teşvikler, gümrükler ve teknik standartlar, fikri mülkiyet hakları, doğrudan yabancı yatırım mevzuatı, yatırım promosyonu gibi konularda nasıl çözümler geliştirildiği, reform öncesinde yaşanan politik sorunlar ve reform süreci boyunca kazanılmış olan tecrübeler de eğitim programı kapsamında uzmanlar tarafından paylaşıldı.

Türkiye'deki tecrübelerin aktarıldığı bölümde ise TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Esen Çağlar Türkiye'deki reform sürecini, karşılaşılan temel problemleri ve "yatırım iklimi" çalışmasını değerlendirdi. Ardından TOBB Genel Sekreter Müşaviri Naci Akın ile Tır ve Ata Karnesi Dairesi Müdürü Selçuk Yılmaz  yabancı yatırım ortamının iyileştirilmesinde özel sektörün ve lojistik imkanların önemi konularında bir sunum yaptı. Programın ikinci bölümünde Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Hasan Ersel, reform sürecinin politik ekonomi yansımaları ve finansmana erişimin yatırım ortamının iyileştirilmesi üzerindeki etkisi konularında; Dr. İzak Atiyas ise Türkiye'de telekomünikasyon ve elektrik sektöründeki düzenlemelerin yatırım ortamını nasıl geliştirdiğine ilişkin konuştu.

Son olarak TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Serdar Sayan yolsuzluğun ve kurumsal kalitenin Kuzey Afrika ve Ortadoğu Bölgesi'ndeki yatırımlar ve ekonomik büyümeyi nasıl etkilediğini katılımcılarla paylaştı.

 

Haberle ilgili dosyalar

20100920 Product Sheet Final

Arabic factsheet fv

Case Study Intel in Costa Rica Post Discussion Istanbul 092110 joe

Corruption in MENA 2008 Data Sayan

Country Experience Malasia INDUSTRIAL POLICY 1 edited 090910

Country Experiences with Incentives guide to discussion

DB Reform Advisory Sept 22 2010

Economic Transformation Competitiveness and Investment Climate in Turkey

Effectiveness of Tax Incentives in developing countries Policy and Evidence TEPAV Sept 2010 B W

Egypt Country Experience Istanbul Workshop Presentation Sep 2010 FINAL

idb tepav tir senum update

IMPROVING THE INVESTMENT CLIMATE IN TURKEY THE ROLE OF PRIVATE SECTOR

Istanbul Workshop Presentation Sep 2010 FINAL

ISTAUNBUL Presentation

Jordan Istanbull Turkey 2010 last version

POLITICAL ECONOMY OF THE REFORM PROCESS

PPD Overview Criscuolo IDB TEPAV WBG Workshop Istanbul Sept 20 23 2010 old format

PPD Overview Criscuolo IDB TEPAV WBG Workshop Istanbul Sept 20 23 2010 old format

Roel Spee Location Decision Making Istanbul Workshop 20 9 2010 V1

ROLE OF ACCESS TO FINANCE IN IMPROVING THE INVESTMENT CLIMATE

Secured Transactions Factsheet Final Oct.09

Tax Simplification for Investment Istanbul Sept 2010

Etiketler: Yatırım Ortamı, TRIPP,

Yazdır

« Tüm Haberler