logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Sak: "Çevre Ülkelerini Tanımayan Bölgesel Güç Olamaz" "Türkiye'de Rus Dili Eğitimi Konferansı"nın açılışında konuşan  Sak,  çevre ülkelerini tanımayan ve bu alanda uzmanları olmayan bir ülkenin "bölgesel güç" olmasının mümkün olmadığını, Türkiye'de de bu noktada kapasite inşaasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Haber resmi
22/10/2010 - Okunma sayısı: 3536

ANKARA - TEPAV Rusya Merkezi, TOBB ETÜ Uluslararası Girişimcilik Bölümü ve Moskova Devlet Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim Merkezi'nin birlikte organize ettiği "Türkiye'de Rus Dili Eğitimi Konferansı", bugün (22 Ekim 2010) Ankara'da başladı.

Konferansın açılışında konuşan TEPAV Direktörü Güven Sak, bu yıl TOBB ETÜ'de ilk aşamada Rusya'ya dönük bir programla eğitim verecek olan Uluslararası Girişimcilik Bölümü'nü açtıklarını ve bu kapsamda Türkiye'de iki noktada kapasite inşa etmeyi amaçladıklarını belirtti. Rusça konuşulan çevre ülkelerde yoğun olarak çalışan Türk şirketlerinin artık bu ülkelere yatırım yapmaya başladıklarına işaret eden Sak, programın amaçlarından birinin bu şirketlerde çalışabilecek gençlerin yetiştirilmesi olduğunu ve artık üniversitelerin bu konuda daha etkin rol almasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Sak, programın diğer hedefinin ise son günlerde sıkça konuşulan Türkiye'nin "bölgesel güç" olma noktasındaki kapasite gelişimi olduğunu belirtti. Sak, çevre ülkelerindeki yaşamdan haberi olmayan ve bu ülkelerdeki sisteme, ekonomiye ilişkin uzmanları bulunmayan bir ülkenin bölgesel güç olmasının mümkün olmadığını vurguladı. Sak, "Bu bölümle birlikte Rusya'nın hukuk sistemini bilen hukukçularımız ile ekonomi sistemini bilen iktisatçılarımızın olmasını; siyaset sistemini takip eden siyaset bilimcilerimizin yetişmesini istiyoruz" diye konuştu.

Rusya'dan sonra Arap ülkeleri için de girişimci yetiştirilecek

TOBB ETÜ Uluslararası Girişimcilik Bölümü'nde, Rusçanın çok geniş bir coğrafyada konuşuluyor olması nedeniyle programın öncelikle Rusya ve Rusça alt bölümüyle başlatıldığını söyleyen Sak, 2 yıl içinde de Arapçaya ilişkin bir programa başlayacaklarını bildirdi. Sak ayrıca, Rusya'ya dönük çalışmaların tek boyutlu olmadığını ve bu konuda Rusya Büyükelçiliği ile Russkiy Mir Vakfı'yla birlikte çeşitli ortaklıklar yaptıklarından da bahsetti. Bir süre önce TEPAV'da açılan Rusya Merkezi'nin bu işbirliklerine örnek olduğunu söyleyen Sak, merkezi açarken sadece Rusça öğreten yeni bir merkez daha olmasını istemediklerini ve daha geniş alanda faaliyet göstermeyi amaçladıklarını dile getirdi. Sak, "Türkiye'de Rus Dili Eğitimi Konferansı"nın da bu çerçevede Rusça eğitiminin sorunlarını ve bu alandaki son dönem gelişmelerini daha kapsamlı ele alabilmek için düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Rusça bilen kendine yer bulabilecek

Açılışta konuşan Rusya Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksandr Epifanov de Türk-Rus ilişkilerinin 500 yıldan daha uzun bir geçmişi bulunduğunu ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin ise 90. yılının kutlanmakta olduğunu belirtti. Epifanov, tarihin bazı dönemlerinde ilişkilerde soğukluk yaşansa da son yıllarda iki ülke arasında yeniden yakın bir dönemin başladığına işaret etti. Bu yakınlığın ekonomiye yansıdığına da dikkat çeken Epifanov, iki ülke arasında ortak ticaret hacminin 5 yılda 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Epifanov, önemli işbirliği alanlarından turizmde ise bu yıl Türkiye'ye gelen Rus turist sayısında yüzde 10'luk artış beklendiğini ifade etti. Epifanov ayrıca, iki ülke arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması konusunda birkaç ay içinde yol alınmasını beklediğini kaydetti. Gelişen bu tablo içinde Türkiye-Rusya ilişkilerini bir üst aşamaya taşıyarak toplumun her kesimine yaymak istediklerini belirten Epifanov, bu çerçevede Türkiye ile Rusya'nın Rusça ve Türkçe eğitime önem vermesi gerektiğinden bahsetti. Türkiye'de Rusça ve Rusya'da da Türkçe bilen eğitmenlere ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Epifanov, Rusça bilenlerin iki ülkenin hızlanan ilişkileri çerçevesinde kendilerine mutlaka yer bulacaklarını vurguladı.

Konferans,  açılış konuşmalarının ardından konunun uzmanlarıyla Rus dilinin günümüzdeki yeri ve yabancı öğrencilere Rusça eğitimine ilişkin konuların ele alındığı seminer programıyla devam etti. TOBB ETÜ Sosyal Tesisleri'nde 2 gün boyunca sürecek  konferansın sonunda katılımcılara sertifika verilecek. Katılımcılar arasında ise üniversiteler, yabancı dil eğitim merkezleri ve kültür derneklerinden temsilciler bulunuyor.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler